„Din păcate, proiectul de colaborare cu chinezii este blocat, deoarece se pune problema garantării acțiunilor care aparțin CE Oltenia, ca urmare a contribuției sale în natură la acestă investiție. În conformitate cu Actul Constitutiv, aprobarea garanțiilor este de competența acționarilor”, a comunicat CE Oltenia, la solicitarea MEDIAFAX.
Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai China Huadian Engineering au semnat în octombrie 2014 un acord privind înființarea unei companii cu capital mixt pentru construcția unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investiție de circa un miliard de dolari. Președintele China Huadian Engineering, Yang Yong, a arătat atunci că societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor și investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
Compania chineză a fost selectată să deruleze investiția în urma unei licitații internaționale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitației a fost compania japoneză Marubeni Corporation.
Noua termocentrală urma să funcționeze pe bază de lignit și va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin ar putea să dețină majoritatea acțiunilor.
Construcția unei astfel de termocentrale durează între trei și trei ani și jumătate.
Potrivit CE Oltenia, unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că prețul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.
Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul Huadian, are ca principale domenii de activitate producția de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei și protecția mediului, energii din surse neconvenționale, construcția de centrale electrice, respectiv cercetare și dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operațiunile Huadian includ producția de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele și alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.
Corporația are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, și a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfășurare și în Turcia.
China Huadian a fost înființată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporații. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei.
Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, are 15.400 de angajați și asigură peste 20% din producția de energie electrică al României.
Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.