O companie chineză a contactat LukOil pentru vânzarea Petrotel. Ce decizie au luat rușii

O companie chineză a contactat LukOil pentru vânzarea Petrotel. Ce decizie au luat rușii
Publicat: 20/07/2015, 21:55

Potrivit Reuters, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul în Insulele Virgine britanice a transmis Lukoil, într-o scrisoare din martie 2015, că există o oportunitate pentru inițiarea discuțiilor în vederea vânzării rafinăriei Petrotel Ploiești.

Kajel Holdings a fost mandatată de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializată în importul și exportul de produse petroliere.

Un purtător de cuvânt al LukOil a confirmat primirea scrisorii, reiterând că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România. Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, fără însă a face comentarii. Reuters nu a putut lua legătura cu reprezentanții China Peace Petroleum Group.

Thomas Muller, vicepreședinte al LukOil, a confirmat săptămâna trecută că au existat oferte pentru rafinăria de la Ploiești, subliniind însă că nu este de vânzare.

LukOil a cerut intervenția Comisiei Europene în ancheta din România care vizează compania, argumentând că este vorba de măsuri impuse de „o instanță judiciară relativ mică” dar care au un „impact european”. Thomas Muller, vicepreședintele LukOil, a atras atenția că ar putea fi puse sub sechestru active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie și Olanda. Muller a admis că „nu există o linie directă între Comisia Europeană și o instanță judiciară din România”, subliniind însă că acuzațiile procurorilor români sunt „nejustificate”. „Am vrea să vedem o implicare europeană în acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanță relativ mică dar care ia decizii uriașe, care au impact nu doar asupra unor active din România, ci și asupra unor active europene. Considerăm că nu este o situație corectă”, spunea reprezentantul LukOil.

Președintele LukOil, Vagit Alekperov, i-a trimis acum două săptămâni o scrisoare lui Maroș Șefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând „o investigație mai transparentă, dat fiind că activitățile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România – n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană”. Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizând că analizează situația.

Compania LukOil a contestat în justiție măsurile asiguratorii dispuse de autoritățile române, reiterând că acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală formulate de procurorii din România sunt „absolut nefondate”. „Acuzațiile (formulate de procurorii români – n.red.) sunt absolut nefondate”, afectând afacerile, dar LukOil nu intenționează să închidă sau să vândă rafinăria, a declarat Thomas Muller, vicepreședintele LukOil. „Rafinăria este funcțională astăzi și sperăm că vom putea continua activitățile”, a declarat Muller, potrivit Reuters, într-o conferință de presă.

LukOil a respins acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală formulate de procurorii din România, anunțând că urma să conteste în instanță măsurile asiguratorii dispuse de autoritățile române și că așteaptă o investigație „imparțială”. Compania rusă LukOil a argumentat că este un contribuabil prompt la bugetul de stat din România și un furnizor de produse la calitate pentru clienții români. „LukOil intenționează să conteste în instanță ordinul Parchetului, conform procedurilor, și mizează pe o investigare imparțială a incidentului, potrivit reglementărilor și standardelor acceptate atât în România, cât și în Uniunea Europeană”, informa compania rusă.

„Petrotel-LUKOIL a creat aproximativ 1.000 de locuri de muncă la nivel regional. În ultimii nouă ani, s-au investit 540 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei. LukOil speră că orice obstacole în calea funcționării acestei companii-cheie vor fi depășite cu succes”, preciza compania.

La începutul lunii iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești care instrumentează dosarul Lukoil au extins măsurile asiguratorii, punând sechestru asupra unor bunuri ce aparțin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda până la concurența sumei de două miliarde de euro. Potrivit unui comunicat dat publicității de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procurorii acestei structuri au extins cercetările și au dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetățeni ruși, cu toții angajați ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, a transmis corespondentul MEDIAFAX. Totodată, anchetatorii au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri deținute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda și SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune și acțiuni. „În cauză, în urma extinderii cercetărilor față de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda și față de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești au fost extinse și măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparținând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deținute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. și Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei, precum și asupra unui număr de 176.840.629 acțiuni, deținute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești”, se arată în comunicatul PCA Ploiești.

Procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești au extins cercetările în dosarul Lukoil față de alți cinci angajați ai societății care controlează rafinăria de la Ploiești și aduc noi acuzații suspecților din acest dosar. Astfel, anchetatorii anunță că în dosarul Lukoil sunt cercetate infracțiuni de folosire cu rea credință a creditului societății și noi fapte de spălare de bani. Până în prezent, dosarul privea infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii susțin că, „urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societății, fapt relevat și de rapoartele administratorilor societății, rapoarte aferente anilor 2012 și 2013”.

Prejudiciul calculat până la acest moment în acest dosar este de 1.185.268.188,35 euro și 1.526.293.530,93 dolari pentru infracțiunea de folosire cu rea credință a creditului societății și în cuantum de 1.526.293.530,93 dolari și 552.977.284,35 euro pentru infracțiunea de spălare de bani. Conform sursei citate, SC Petrotel Lukoil SA Ploiești „a rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acționarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA și 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare” și a primit ca investiții, de la aceeași companie, care este acționar majoritar al rafinăriei de la Ploiești, suma de 32.476.926 euro și 304.186.078,78 dolari SUA, „deși conform bilanțurilor, balanțelor și raportărilor către ANAF, activul societății este de 48.522.486 euro echivalent monedă națională, diferența de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societății”. Procurorii susțin, de asemenea, că acționarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat în contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent monedă națională, cu titlu de majorare capital social, dar, conform situației raportate la Oficiul Registrului Comerțului pe baza documentelor financiar contabile ale societății, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent monedă națională, diferența de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital.

„Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv (n.red. – majorare de capital social), conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracționată și rambursată cu titlu restituire creditare în aceeași zi în care a intrat în conturile bancare”, arată anchetatorii. Procurorii anunță că în acest dosar continuă cercetările pentru strângerea de noi probe „pentru stabilirea situației de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârșit infracțiuni și în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora”. În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani. Parchetul Curții de Apel Ploiești anunța că au fost făcute 23 de percheziții la sediile Petrotel-Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești. În 3 octombrie, la o zi de la percheziții, Lukoil a oprit producția rafinăriei din Ploiești.

De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Informația a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori București. În acest context, Lukoil a anunțat că rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală. În 7 octombrie, Lukoil a anunțat că sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizând că rafinăria va începe pornirea normală a instalațiilor tehnologice. De asemenea, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploiești, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Rețetă delicioasă de mujdei. E gata într-un minut
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis