Foști directori ai Petromservice, condamnați definitiv la închisoare cu executare

Foști directori ai Petromservice, condamnați definitiv la închisoare cu executare
Publicat: 21/07/2015, 20:20

Curtea de Apel București a decis, marți, să admită apelurile declarate de procurori și de cei cinci inculpați din dosar.

Astfel, magistrații l-au condamnat pe Gheorghe Șupeală, fostul director general al Petromservice, la 6 ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Omul de afaceri Kiss Laszlo Gyorgy și Adrian Ionuț Eftime au primit câte 6 ani și 4 luni de închisoare pentru complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

În același dosar au fost condamnate Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la 3 ani de închisoare cu executare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave și Mariana Iordăchescu la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

Decizia dată de Curtea de Apel București este definitivă.

Tribunalul București i-a condamnat, pe 16 decembrie 2013, pe Șupeală, Kiss, Anagnastopol la câte 5 ani de închisoare. Iordăchescu a primit inițial 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Eftimie 4 ani. Instanța i-a obligat pe cei cinci, alături de SC Boaz Active SRL, la plata sumei de 30.981.025 de lei către PSV Company (fostă Petromservice).

Atât inculpații, cât și procurorii au declarat apel împotriva sentinței Tribunalului.

Potrivit procurorilor Parchetului General, 8,5 milioane de euro ar fi fost scoase din conturile companiei Petromservice sub forma unor plăți pentru studii de piață, sigle și spoturi care trebuiau folosite pentru crearea unei noi imagini societății. Banii ar fi intrat în conturile firmelor Boaz Active SRL și Laveco SRL, care ar fi fost controlate de Kiss Laszlo și de reprezentata sa, Mariana Iordăchescu.

Anchetatorii mai susțin că, peste 6,8 milioane de euro din cei 8 milioane au ajuns în contul societății IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA), un offshore creat de Kiss pe conturile căruia a fost împuternicit Eftime.

Tribunalul București i-a condamnat, pe 14 iulie 2014, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 6 ani și 2 luni de închisoare, pe Octavian Țurcan la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare. Decizia instanței a fost contestată la Curtea de Apel București, iar următorul termen al procesului este pe 16 septembrie.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan și foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlțeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimiși în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, pentru complicitate la delapidare și spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.

„În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar”, a arătat Parchetul instanței supreme.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea și Octavian Țurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară, au precizat procurorii

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

„Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari”, au precizat procurorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor