Prima pagină » Știri politice » Strategia premierului Ponta după întoarcerea din Turcia: atacuri zilnice la președintele Iohannis. Ce mesaj i-a transmis astăzi pe Facebook

Strategia premierului Ponta după întoarcerea din Turcia: atacuri zilnice la președintele Iohannis. Ce mesaj i-a transmis astăzi pe Facebook

Ponta, despre Iohannis care nu promulgă Codul Fiscal: Un politicianism extrem de străveziu și dăunător"

Noua strategie de comunicare a premierului Victor Ponta vizează erodarea încrederii românilor în președintele Klaus Iohannis, Ponta lansând atacuri directe și din ce în ce mai dure la adresa șefului statului. Dacă în primele cinci luni ale lui 2015, pe pagina de Facebook a premierului se puteau regăsi foarte multe mesaje în care acesta lăuda relația de colaborare pe care o are cu Klaus Iohannis, după ce procurorii au decis începerea urmării penale, iar președintele i-a cerut demisia, premierul a reacționat criticându-l tot mai des pe președinte. 

Ruptura președinte-premier a fost confirmată de ambele părți, premierul Ponta susținând că nu a mai vorbit cu președintele din 5 iunie, de când acesta i-a cerut demisia. 

Ultimele două teme de atac ale premierului împotriva președintelui Iohannis au fost legate de Ordonanța privind salarizarea demnitarilor și Codul Fiscal. 

În cazul Ordonanței privind salarizarea demnitarilor care majorează salariul președintelui, dar și al premierului la 20.000 lei, premierul Victor Ponta a avut o poziționare oscilantă. 

Reîntors în țară după lunga perioadă petrecută în Turcia, Victor Ponta asistă la ședința de guvern prezidată de premierul interimar Gabriel Oprea în care se aprobă Ordonanța privind salarizarea demnitarilor. Ponta nu are nicio reacție în prima zi, reacționând la mai bine de 24 de ore, după ce șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, a intervenit telefonic și a precizat că nu Administrația Prezidențială a cerut majorarea salariilor demnitarilor de la 1 august. 

Imediat, premierul Ponta intervine într-o emisiune tv și anunță că Guvernul va abroga Ordonanța și că Palatul Cotroceni a făcut un joc ciudat. Deși ordonanța nu se abrogă după ce Ponta își reia atribuțiile la Guvern, premierul și posturile pe care le controlează lansează atacuri împotriva președintelui că acesta dorește să-și majoreze salariul. În nicio știre a acestor posturi, dar nici în comunicare premierului nu se face referire la faptul că Ordonanța mărește și salariul lui Victor Ponta. 

Tema este ținută aproape de o lună pe agenda publică, deși Guvernul avea posiblitatea să anuleze Ordonanța privind salarizarea demnitarilor. Dimpotrivă, ministrul Muncii a anunțat ieri că este posibil ca salariile demnitarilor să fie majorate de la 1 august, deoarece impactul bugetar este foarte mic, sub 600.000 lei. Și în discursul premierului apare varianta că este posibil ca Ordonanța să rămână neschimbată. Decizia finală va fi luată săptămâna viitoare, la rectificarea bugetară. 

Premierul Ponta a folosit în schimb această Ordonanță pentru a-l ataca în mod repetat pe președintele Klaus Iohannis, deși și premierul și președintele susțin în fapt majorarea salariilor demnitarilor. 

O altă temă de dispută între premier și președinte a fost Codul Fiscal. Aprobat în Parlament, Codul Fiscal a fost trimis la reexaminare de președintele Iohannis. Pesediștii au decis să discute această solicitare la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie pentru ca scandalul pe Codul Fiscal să rămână în atenția opiniei publice. Strategia premierului este ca președintele Iohannis să fie prezentat ca politicianul care se opune relaxării fiscale și sprijină austeritatea. 

„Ma bucur că Presedintele Iohannis a promulgat rapid Legea privind pensiile speciale pentru militari / și cea privind diplomații, personalul navigant și grefierii! Toate au fost promisiuni corecte ale USL față de cei nedreptățiți de Guvernarea Băsescu/Boc/Predoiu. Dar sper că Dl Iohannis să știe ca si aceste legi au fost contestate de FMI si CE/ ( ca si de Apostolii Austeritatii de la Consiliul Fiscal!) / ca au implicatii bugetare structurale ( pe termen lung) /si ca spre deosebire de Codul Fiscal au doar efect social pozitiv dar nu si economic!

La fel este cazul cu dublarea alocațiilor pentru copii, promulgată cu pompă și fast pe 1 iunie! Eu îmi asum aceste legi si le sustin din convingere social-democrata! Tocmai de aceea ma deranjeaza ipocrizia ieftina de a respinge Codul Fiscal pe motiv de disciplina bugetara si probleme cu institutiile internationale !!!! Serios, o data din cinci suntem responsabili si Guvernul nu??? De cinci ori de stânga și o dată de dreapta??? Un politicianism extrem străveziu și dăunator – sper ca Dl Iohannis să-si gaseasca consilieri mai buni ( si mai onesti )!”, a scris în această dimineață pe Facebook premierul Ponta. 

În toată această perioadă, premierul Ponta a insistat pe ideea că președintele Iohannis este mai rău decât fostul președinte Băsescu. 

„Decizia Domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal (agreat și lăudat de mediul de afaceri, votat în unanimitate de Parlament, așteptat de societatea româneasca în ansamblu nu doar pentru ca readuce cota de TVA la 19% ci pentru ca garanteaza dezvoltarea economica si sociala a tarii) are doar doua posibile explicatii :
1- este o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost (ceea ce facea si Traian Basescu indiferent la consecintele negative)
2 – este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc (ceea ce nici macar Traian Basescu nu ar fi facut vreodata)!”, posta premierul pe Facebook când președintele a retrimis Codul Fiscal la reexaminare. 

În 2012, când premierul Ponta se afla în plin scandal privind plagiatul lucrării sale de doctorat, dar și pe tema participării la Consiliul European, în ședința USL s-a luat decizia suspendării președintelui Băsescu. În 2015, în interiorul Coaliției de guvernare, UNPR și-a prezentat mereu susținerea pentru președintele Iohannis pe teme de securitate națională, astfel că atacul premierul vizează scăderea încrederii cetățenilor în președintele Iohannis.