CSM se apără: Propunerile de modificare a Legii magistraților au fost trimise spre consultare din 2012

CSM se apără: Propunerile de modificare a Legii magistraților au fost trimise spre consultare din 2012
Publicat: 28/07/2015, 17:38

Comisia nr. 1 din cadrul Consiliului Superior a Magistraturii (CSM) a analizat, în ședința de marți, memoriul semnat de peste 600 de magistrați împotriva propunerilor comisiei, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și un punct de vedere al Uniunii Naționale a Judecătorilor.

Conform unui comunicat de presă trimis MEDIAFAX de CSM, membrii Comisiei nr 1. au apreciat că lucrările privind propunerile de modificare și completare a legilor justiției se află pe rolul acesteia din anul 2011 și au fost supuse analizei în cadrul mai multor ședințe.

„În anul 2012 propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanțelor și parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcții de execuție. În luna martie 2015 propunerile de modificare și completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanțelor și parchetelor au fost centralizate și analizate în ședința Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015”, se arată în comunicatul de presă al CSM.

Reprezentanții CSM susțin și că judecătorii și procurorii au fost consultați, de acum trei ani, și cu privire la procedura de numire a foștilor magistrați cu o vechime de 10 ani în funcții vacante în cadrul sistemului judiciar.

„Facem precizarea că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). În acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susținerea unui amendament la acest proiect, în sensul posibilității numirii în funcții vacante la instanțe și parchete a foștilor magistrați care au ocupat timp de 10 ani această funcție și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile”, se mai arată în comunicatul de presă.

În ceea ce privește introducerea posibilității de numire în funcția de judecător și procuror a magistraților asistenți și a avocaților, CSM menționează că, pe 3 martie, Plenul a analizat propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, înregistrată pe rolul Senatului (L149/2015) și a reținut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziție care să confere judecătorilor și procurorilor cu o vechime de cel puțin 18 ani în aceste funcții, eliberați din funcție din motive neimputabile, dreptul de deveni avocați, fără examen.

„Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcția de judecător sau procuror a avocaților cu o vechime de cel puțin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM și va avea în vedere, prin susținerea unui interviu și verificarea îndeplinirii condițiilor de numire în aceste funcții, asigurarea garanțiilor referitoare la dobândirea unor cunoștințe juridice temeinice și a unei experiențe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii și parchetele de pe lângă acestea”, mai precizează reprezentanții CSM.

În ședința de marți a Comsiei nr 1. s-a mai decis și consultarea instanțelor și parchetelor și cu privire la propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din ședința din data de 21 iulie 2015 și care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Repezentanții CSM au menționat că propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate și dezbătute de Plenul CSM, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă și să le transmită Ministerului Justiției.

Peste 600 de procurori și judecători au trimis, pe 27 iulie, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Național de Magistratură (INM) și Ministerul Justiției un memoriu de protest împotriva propunerilor Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Magistrații semnatari protestează față de reintroducerea numirii directe în funcția de judecător ori procuror a magistraților asistenți și a avocaților cu vechime de cel puțin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii și la parchetele de pe lângă acestea, reintroducerea prevederii privind numirea foștilor magistrați cu vechime de minim 10 ani în funcții vacante la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat și schimbarea modalității de susținere a examenului de promovare în funcții de execuție, prin instituirea ca probă a unei așa numite evaluări a activității profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiții de participare în notă de promovare).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Orezul trebuie preparat într-un anumit fel. Tehnici simple pentru o mâncare reușită
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?