Un camion românesc a căzut victimă „revoltei țărănești” din Franța

Un camion românesc a căzut victimă revoltei țărănești din Franța
Publicat: 29/07/2015, 13:04
Actualizat: 01/11/2016, 05:19

Camionul a fost atacat în cadrul unui haos generat de peste 200 de agricultori din departamentul francez Moselle, în rețeaua rutieră și autorutieră din nordul regiunii Lorena. În urma incidentului, a fost necesară intervenția forțelor de ordine.

„Ne confruntăm cu momente prea dificile pentru a ne mulțumi cu cuvintele frumoase ale unui guvern care încearcă să înăbușească revolta țărănească!”, a spus Jean-Marc Breme, președintele FDSEA (Federația Departamentelor și Sindicatelor Exploatațiilor Agricole) din Moselle, care a solicitat ieri trupelor să a susține revolta.

Dezordinea rutieră a început către ora locală 8.30 (9.30, ora României), când o coloană formată din 90 de tractoare a intrat pe autostrada A31, către Thionville, în timp ce aproximativ șaizeci de alți manifestanți se îndreptau, pe celălalt sens, către Croix d”Hauconcourt, cu o viteză de 5 km/oră. Urcați la volanul tractoarelor încărcate cu baloturi de fân și pneuri, agricultorii au încurcat circulația pe rețeaua rutieră și autorutieră a departamentului, aproape întreaga zi, situația revenind la normal abia către ora locală 18.00 (19.00, ora României).

În același timp, în sudul departamentului, în jurul nodului A4 și pe Drumul Național 4, la intersecția Mittelbronn din Phalsbourg, aproximativ cincizeci de fermieri acționau în același mod, blocând toată circulația. Conform Direst (direcția străzilor), au fost oprite aproximativ 40.000 de vehicule din cauza blocajului, iar prefectura a organizat o celulă de criză pentru a urmări avansarea tractoarelor.

În jur de 110 jandarmi, 60 de polițiști și 20 de funcționari Direst au fost mobilizați pe teren pentru a facilita deplasarea automobilelor. Rețeaua secundară creată de ei a redus fluxul de autoturisme, de rulote de călători venite din Olanda și Belgia, care circulau pe drumurile paralele cu autostrada.

În cadrul protestului, agricultorii au depus gunoi de grajd și anvelope în fața magazinelor (cum s-a întâmplat în comunele Maizières, Marly), iar în către ora locală 14.00 (15.00, ora României) au început să ardă anvelope, fiind necesară intervenția pompierilor în direcția Luxemburg-Nancy.

Temându-se de organizațiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anunțat miercuri un pachet cu măsuri de urgență în valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilități fiscale și garanții pentru împrumuturi, însă acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburărilor. „Niciuna dintre măsurile anunțate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competiției” reprezentate de fermierii din alte țări, a spus Sander, subliniind că cei francezi suportă costuri mai mari cu forța de muncă și trebuie să respecte anumite standarde de calitate.

Președintele francez François Hollande a promis din nou luni, în timpul unei deplasări în cadrul departamentului Le Var, din regiunea franceză Provence-Alpi-Coasta de Azur, susținerea Guvernului pentru agricultori.

„Trebuie să acționăm. Ministrul nostru al Agriculturii a făcut astfel încât noi să putem pune presiunea necesară pe distribuitori, pe companiile de procesare (…). Efectele vor fi generate de ansamblul acestor acțiuni,. (…) Vrem ca agricultorii să fie siguri, cu fiecare acțiune, că noi suntem de partea lor”, a explicat președintele francez Francois Hollande.

Pe de altă parte, ministrul francez al Agriculturii a apărat marți regulile europene, în cadrul unor declarații pentru postul de radio France Inter, citate de Le Point. „Agricultura franceză este prezentă în Europa, este o realitate”, a declarat el, ca reacție la blocajele pe care agricultorii francezi le-au creat la frontierele cu Germania și Spania. În Franța, „trebuie să fim motivați de coerența a ceea ce implementăm”, să știm că reabiltarea prețurilor este o strategie pentru a favoriza originea franceză a produselor agricole, a afirmat ministrul. Nu putem, ca guvern francez, să decidem pentru toate guvernele”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Meteorologii au anunțat caniculă în toată țara. Ce se întâmplă după 15 iulie?
×