Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de UDMR și semnat de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, este inadmisibil faptul că, „în Clujul de azi”, „o asemenea valoare” a devenit „o țintă lipsită de apărare”.
„Considerăm o profanare a moștenirii culturale maghiare noul act de vandalism asupra creației lui Fadrusz János, grupul statuar Mathias Rex, din Cluj. Considerăm inadmisibil faptul ca, în Clujul de azi, Capitală Europeană a Tineretului, candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană, o asemenea valoare, a cărei restaurare a fost interesul și efortul comun al statului român și ungar, să devină, astăzi, o țintă lipsită de apărare. Astfel, Uniunea Democrată Maghiară din România solicită intervenția neîntârziată a instituțiilor competente, în vederea identificării «autorilor necunoscuți» și tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă”, se arată în comunicat.
Potrivit UDMR, organele de ordine publică nu i-au identificat nici pe autorii unor fapte similare comise în urmă cu doi ani asupra statuii lui Matei Corvin, cu toate că și atunci Uniunea a solicitat cercetarea cazurilor.
„Și din punctul de vedere al siguranței publice în Cluj, constituie un motiv de îngrijorare faptul că, în piața centrală a orașului, prevăzută cu camere de supraveghere, pot avea loc incidente de o asemenea gravitate fără să se afle identitatea făptașilor, deși sunt întrunite toate condițiile în acest sens. Solicităm, din nou, ca profanarea, distrugerea simbolurilor naționale, să fie considerată infracțiune de drept comun, iar făptașii să fie pedepsiți ca atare. De asemenea, cerem insistent autorităților să își îndeplinească obligațiile de serviciu, contribuind în felul acesta la conviețuirea pașnică între comunități”, se mai arată în comunicatul UDMR.
Statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin din Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost vandalizată, în noaptea de marți spre miercuri, fiind vopsită parțial cu o vopsea de culoare maro, iar Primăria a depus o plângere la Poliție și a luat legătura cu specialistul care s-a ocupat de restaurarea statuii pentru a găsi cea mai bună soluție de curățare a soclului.
Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar cuprinde statuile celor patru generali ai săi – Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ștefan Szapolyai și Ștefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009-2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar și al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.
Regele Ungariei Matei Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara și al lui Erzsebet Silagyi și s-a născut la Cluj, în 23 februarie 1443.