Guvernul nu va reveni asupra pachetului de măsuri incluse în Codul Fiscal, acesta urmând să rămână în forma deja adoptată de Parlament, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a adăugat că va avea o discuție cu guvernatorul BNR pentru a-i prezenta încă o dată argumentele.
„Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuții ar mai putea să fie pe măsuri, nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu produce efectele scontate. […] Nu este cazul ca acest Guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convins că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situația o va impune„, a afirmat Teodorovici vineri, într-o conferință de presă, întrebat de jurnaliști dacă va lua în considerare sfaturile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de aplicare treptată a măsurilor de relaxare fiscală.
Și după ce guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a spus că noul Cod Fiscal este „inaplicabil din punct de vedere economic”, Teodorovici a anunțat că va merge din nou la BNR pentru a-l convinge pe Isărescu de sustenabilitatea noilor prevederi.
Guvernatorul BNR a criticat, vinerea trecută, noul Cod Fiscal, spunând că este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe și impozite.
„Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe și impozite este, din punct de vedere economic și financiar, inaplicabil, pentru că nu poți să pui în aplicare șase măsuri de acest fel. Nu e doar discuția că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipsește măsura. Așa se conduce o economie de piață, trebuie măsură”, a afirmat Isărescu.
El a menționat că România nu are capacitatea necesară de a face față unei creșteri economice de 6-8%.
Ce se întâmplă cu noul Cod Fiscal
Retrimis de președintele Klaus Iohannis în Parlament pe 17 iulie, liderii PSD au stabilit convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea și adoptarea noilor prevederi. Astfel, în primă etapă, noul Cod Fiscal trebuie să treacă prin comisia de buget a Senatului, urmând să fie votat și în plen, pe 24 august.
Odată ce a trecut de Senat, proiectul ajunge la comisia de buget a Camerei Deputaților, unde trebuie avizat pentru a fi trimis în plenul decizional. Pe 26 august, noul Cod Fiscal ar trebuie să fie adoptat, din nou, și trimis spre promulgare.
De data aceasta, președintele Klaus Iohannis nu mai are nicio variantă decât să-l promulge, nefiindu-i permis să îl mai respingă o dată.
Atunci când a trimis pentru reexaminare noul Cod Fiscal, președintele României Klaus Iohannis a vorbit despre efectele negative pe care le-ar putea avea niște politici fiscale nefundamentate corect. La momentul respectiv, premierul Victor Ponta a replicat că decizia președintelui blochează activitatea economică a țării și este „o decizie luată în afara României și împotriva intereselor României”.
La scurt timp, a reacționat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a criticat cererea de reexaminare, susținând că „nu există niciun argument logic” pentru asemenea solicitare, iar „motivele nu au niciun fel de justificare”.
El a precizat că demersul șefului statului este nu doar ilogic, ci de natură să întârzie bugetul pe 2016.
„Sunt motive care nu au niciun fel de justificare. Nu văd niciun argument logic, economic sau de altă natură, decât cel economic, de a deturna Parlamentului Codul fiscal. Faptul că acest Cod Fiscal a fost dat spre analiza Parlamentului întârzie bugetul pe 2016, astfel încât România să aibă la timp un proiect de buget la timp. Economia așteaptă acest Cod fiscal de foarte mult timp. Este o situație neclară, sunt foarte multe companii care își pun întrebarea dacă își pot gândi afacerea pe 2016. România se putea afla azi în cea mai bună situație a sa, arătând un consens politic”, a declarat Teodorovici, la scurt timp după ce Codul Fiscal a fost trimis în Parlament.