Potrivit membrului CNA, indiferența parlamentarilor, alături de slaba administrare a postului TVR „a condus la transformarea acestuia din instituție aflată în slujba interesului public, în agenție guvernamentală responsabilă cu susținerea politică a Executivului”.
„Presiunea politicienilor la adresa televiziunii vine în contextul în care, în România, mediul audiovizual privat este excesiv politizat, neexistând astfel un echilibru în ceea ce privește informarea corectă, susținerea culturii și a televiziunilor regionale (ca parte a principiului european al susținerii identității sociale,economice și culturale regionale). Consider că este cel puțin la fel de grav faptul că aceste presiuni, cumulate cu dezinteresul clasei politice românești, au dus la dispariția rolului T.V.R. ca reper al profesionalismului și stabilității în media audiovizuală românească”, se arată în scrisoarea transmisă de Jucan europarlamentarului Silvia Costa, președintele Comisiei pentru cultură și educație și comisarului european Tibor Novracsisc, Comisia pentru educație, cultură, tineret și sport.
„Permanent, subiectul taxei pentru televiziune fost ignorat, știindu-se faptul că are cea mai mică valoare din Uniunea Europeană, nivelul de colectare fiind unul extrem de scăzut, din taxa de 0,91 euro numai 70%, ajungând propriu-zis la T.V.R. Acest fapt nu este întâmplător, sumele insuficente și modalitatea deficitară de colectare a taxei lăsând la îndemâna Guvernului, prin pârghiile de finanțare sau de ștergere a datoriilor, supraviețuirea televiziunii, respectiv modul în care politica editorială susține mediul politic, în detrimentul informării corecte a publicului. Cele cinci studiouri regionale ale T.V.R. au și ele de suferit, presiunile politice la care sunt supuse, mai ales în ultima perioadă, având la origine interesele unor partide politice de a-și numi persoane apropiate la conducerea acestora”, a mai subliniat Jucan în scrisoarea sa.
SCRISOAREA INTEGRALĂ