Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Institutul Național de Patologie „Victor Babeș”, unul dintre cei mai exponențiali profesioniști ai cercetării științifice medicale mondiale, directorul general al Institutului Național „Victor Babeș”, academicianul Laurențiu Popescu, a încetat din viață.
Trupul neînsuflețit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din București, iar înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.
Laurențiu Popescu a fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (1992-2004), președinte al Academiei de Științe Medicale (2006-2011), președinte al Secției de Științe Medicale a Academiei Române (2006-2014) și, din 1993, director general al Institutului Național „Victor Babeș” din București.
Academicianul Laurentiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienților care au suferit un infart miocardic. Anul trecut, Popescu a fost distins cu premiul „Magnolia Albă” acordat de Guvernul Municipalității Shanghai, ca o recunoaștere din partea oamenilor de știință chinezi pentru descoperirea noilor celule umane – telocitele -, dar și pentru întreaga cooperare științifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeș” a dezvoltat-o în ultmii ani. În 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internațională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.
În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active țări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă și o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.