Dosarul Lukoil, trimis în judecată. Prejudiciul din spălare de bani este de peste 1,7 miliarde euro

Dosarul Lukoil, trimis în judecată. Prejudiciul din spălare de bani este de peste 1,7 miliarde euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești i-au trimis în judecată pe rusul Andrey Iurevici Bogdanov, director general și membru în CA al Petrotel Lukoil, pe moldoveanul Andrei Rață, membru în CA al Petrotel Lukoil, pe Dan Dănulescu, directorul adjunct al companiei, pe Dorel Duțu, contabil șef al companiei, pe rusul Alexey Vonstev, director adjunct al companiei, pe Olga Kuzina, directoare adjunctă a companiei, precum și companiile SC Petrotel Lukoil Ploiești SA și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda.

Acuzațiile se referă la spălare de bani și folosirea cu rea credință a capitalului societății.

Procurorii arată că în perioada 2011-2014, directorii inculpați ai Petrotel Lukoil au folosit cu rea credință bunurile și creditul companiei „într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect”.

Petrotel Lukoil ar fi încheiat contracte de achiziție de țiței și de livrare a unor produse finite în condiții dezavantajoase companiei, la prețuri sub cele de producție. Firma favorizată era Lukoil Europe Holdings BV din Olanda, iar favorizarea ar fi constat în „efectuarea de plăți cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu știință și în detrimentul societății le-au schimbat destinația prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca și condiții de creditare cu un împrumut defavorabil ca și condiții de creditare destinat investițiilor și care nu s-au regăsit în investițiile societății precum și sume restituite cu titlu de rambursare împrumut și provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Procurorii arată că prejudiciul provocat de inculpați se ridică la peste 1,76 miliarde de euro. Anchetatorii au dispus sechestru asigurător pe conturile Petrotel Lukoil Ploiești și ale Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la suma de 2,07 miliarde euro, precum și pe peste 176 de milioane de acțiuni în valoare de 442 milioane lei, pe primele de emisiune deținute de Lukoil Europe Holdings Olanda, în valoare de 1,88 miliarde lei.

Conturile puse sub sechestru ale celor două companii se află la ABN Amro Bank Olanda, în cazul Petrotel Lukoil Ploiești, și la City Bank Londra, în cazul companiei din Olanda.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

În octombrie 2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a decis, de asemenea, punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei.

Sechestrul a fost ridicat la 24 de ore după ce Victor Ponta a avut o intervenție publică critică la adresa procurorilor. „Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte… bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”, a declarat Ponta, pe 6 octombrie.

Intervenție a Ambasadei Rusiei

La vremea respectivă, într-o declarație publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov a susținut că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producția ceea ce a pus în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei „Lukoil” din România”. Surse judiciare au explicat însă pentru gândul că procurorii nu au dispus sistarea activității rafinăriei, ci doar au pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil.

Ambasadorul Rusiei a mai susținut în declarația sa că „în timpul activității sale în România „Lukoil-ul” a creat mii de locuri de muncă, a plătit regulat impozite în bugetul românesc, a acordat sprijinul comunelor locale, a investit în susținerea ecologiei, perfecționarea structurilor de acordare a asistenței medicale de urgență, în dezvoltare a surselor netradiționale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi și orfani etc”.

Malginov spune că speră că „ancheta se va face nepărtinitor și obiectiv în cadrul legii și ținând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât și ale muncitorilor, precum și de interesele relațiilor ruso-române” și că va urmări „atent dezvoltarea situației în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil””

Băsescu cerea Guvernului preluarea rafinăriei de la Ploiești

La amenințările Lukoil că nu reia producția, Traian Băsescu, președinte al României la vremea respectivă a cerut Guvernului să preia rafinăria de la Ploiești. Șeful statului a susținut că reprezentanții Lukoil fac presiuni la adresa procurorilor și a guvernului, această atitudine fiind inadmisibilă. „Ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului, dar nu plecați cu rafinăria”, a comentat Băsescu.

Fostul șef al statului a susținut, pe 9 octombrie, că reacția României, a guvernului, față de Lukoil trebuie să fie „pe înțelesul rușilor”, el avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român și rămâne aici, ori, „dacă vrea legile de la Moscova, să se ducă acolo”.

„Nu discut decât de amenințarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor și a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare e inadmisibilă. Dacă mâine va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești. Pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim prețul cu care am privatizat-o, îl plătim și diferența cât a costat retehnologizarea îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală a fost de 230 milioane euro sau a fost mai mare. La constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a spus Băsescu.

El a apreciat că amenințarea reprezentanților Lukoil cu oprirea producției este una de tip „putinian”.

„Este o abordare de tip putinian, așa ceva face Putin într-o țară, nu într-o țară a UE. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor. Lukoil trebuie să se hotărască – respectă legile statului român sau dacă vrea legile de la Moscova, să se ducă acolo”, a spus Băsescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România:...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A murit Gabriel Cotabiță! Celebrul artist avea 69 de ani
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?