Câți români lucrează în Ucraina. Cifrele sunt oficiale

Câți români lucrează în Ucraina. Cifrele sunt oficiale
Publicat: 03/08/2015, 19:12

Întâlnirea de la Suceava între reprezentanți din Ucraina și România în domeniul ocupării forței de muncă a fost făcută la solicitarea președintelui Serviciului de Stat de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina, Iaroslav Kașuba, care a cerut oficialilor români încheierea unui protocol de colaborare, înființarea unui Oficiu româno-ucrainean pentru ocuparea forței de muncă și realizarea, în comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană pentru facilitarea ocupării forței de muncă și măsuri de reconversie profesională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kașuba a spus că Ucraina trece printr-o situație complicată, având o perioadă dificilă, în care un rol important începe să îl aibă pregătirea profesională pentru recalificarea forței de muncă, cerând sprijinul partenerilor român în ceea ce privește realizarea programului național de ocupare a forței de muncă.

Totodată, el a spus că Serviciul de stat de Ocupare a Forței de Muncă din Ucraina ar urma să se transforme în Agenție Națională,și în acest domeniu fiind benefică experiența României.

„Suntem foarte interesați de practica din România, de analiza și prognoza ocupării forței de muncă, de mecanismele prin care oamenii de afaceri sunt încurajați să angajeze șomeri”, a mai declarat Kașuba.

El a subliniat că drumul Ucrainei este spre Europa și că experiența României în perioada integrării în UE trebuie folosită de partea ucraineană și a precizat că Ucraina a semnat deja un protocol cu Germania pentru cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă.

Kașuba a explicat că dorește ca Ucraina să semneze cu România un parteneriat prin care cele două părți devin parteneri prioritari privind colaborarea în domeniul ocupării forței de muncă, dar totodată să fie deschis un Oficiu comun România-Ucraina prin care să fie derulate proiecte comune și să fie promovate proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană în domeniul schimburilor de locuri de muncă și de oferte de muncă în nordul și sudul Bucovinei.

El a prezentat date oficiale potrivit cărora Ucraina a dat posibilitatea unui număr de 23 de români să lucreze în Ucraina, dar că nu este înregistrat, oficial, nici un cetățean ucrainean care să lucreze în România din cei 78.000 de ucraineni care lucrează în țări ale Uniunii Europene.

Kașuba a spus că nu crede că este adevărat că niciun ucrainean nu lucrează în România, dar că acestea sunt datele oficiale, menționând că una din țintele programului de reformă ucrainean în domeniul forței de muncă este să răspundă și de încadrarea cetățenilor ucraineni în spațiul european.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, prezent la această întâlnire din partea Guvernului României, l-a întrebat pe Kașuba dacă între cei 23 de români care lucrează oficial în Ucraina este înscris și Mircea Lucescu.

El a fost completat de directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, care a declarat că a primit deja o solicitare din partea unui sucevean care dorește să angajeze bucătari ucraineni cu salarii motivante.

Ministrul Liviu Pop a declarat că faptul că partea română a răspuns rapid solicitării părții ucrainene pentru o întâlnire comună dovedește deschiderea României față de Ucraina și a arătat că un protocol între România și Ucraina, în domeniul ocupării forței de muncă, ar putea fi semnat cât de curând după ce între ANOFM și serviciul similar din Ucraina vor fi discutate aspectele juridice și tehnice.

În ceea ce privește înființarea unui oficiu comun româno-ucrainean, Liviu Pop a spus că nu vede niciun impediment să fie înființat la Suceava, având în vedere profesionalismul AJOFM Suceava.

El a arătat că România are expertiză în acest domeniu al ocupării forței de muncă și că cele trei solicitări ale părții ucrainene pot fi atinse.

„Prima întâlnire are loc la mijloc, la Suceava, nici la București, nici la Kiev”, a spus Pop, care a menționat că după ce ANOFM și serviciul similar ucrainean vor stabili condițiile, se va semna, la București sau Kiev, protocolul de colaborare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Îngrijorare la granița cu România: Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce i se prelevau organele....
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Sorin Grindeanu numeşte tronsonul cu tuneluri de pe A1 Lugoj-Deva „o ruşine pentru România”
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Daniel Pancu, un trecut aventuros în fotbal. Abandonat de Lucescu la Londra, bătut la băută...
Au apărut primele date oficiale referitoare la autopsia lui Liam Payne. Ce au declarat autoritățile:...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Povestea de dragoste dintre Steliana Sima şi soţul ei. Cum a încercat bărbatul să-i atragă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea readuce la viață specia