În acest moment mai sunt încă aproximativ 1 milion de computere infectate cu Conficker, potrivit unor experți olandezi citați de Computerworld. Acestea sunt cel mai probabil, potrivit unui cercetător, computere care încă rulează sistemul de operare Windows XP și care nu au instalate cele mai recente actualizări de securitate disponibile. Reamintim că suportul pentru Windows XP, platforma lansată în 2001, a fost oprit în 2014.
Viermele le permite celor care l-au dezvoltat să exploateze computerele infectate. Prin intermediul lui pot instala în rețeaua botnet (de computere infectate) alte programe dăunătoare, precum viruși, troieni sau spyware.
Imediat după apariție, viermele Conficker bloca accesul PC-urilor infectate la paginile de internet ale producătorilor de antiviruși și la site-urile companiei Microsoft, astfel încât victimele nu mai puteau face update-uri și nici descărca aplicații anti-Conficker dezvoltate de acele companii. Astfel, eliminarea Conficer era foarte dificilă.
Un vierme informatic este un program de calculatoar care se poate auto-replica. Acesta folosește rețeaua de calculatoare pentru a-și trimite propriile copii È‹n alte noduri (calculatoare din rețea), reușind să facă acest lucru fără intervenția vreunui utilizator. Spre deosebire de un virus informatic, un vierme informatic nu are nevoie să fie atașat la un program existent. Viermii provoacă daune rețelei, chiar și prin simplul fapt că ocupă bandă, È‹n timp ce virușii corup sau modifică aproape È‹ntotdeauna fișiere de pe computerul țintă.