Anul acesta, 14 pelicule au fost considerate eligibile pentru a deveni propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar 2016, au declarat pentru MEDIAFAX, pe 28 iulie, reprezentanții Centrului Național al Cinematografiei (CNC).
În afară de „Aferim!”, în această cursă au intrat „Cel ales”, de Cristian Comeagă, „Quod Erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, „Poarta albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Ana”, de Alexa Visarion, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Live”, de Vlad Păunescu, „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, „Carmen”, de Doru Nițescu, „Doar cu buletinul la Paris”, de Șerban Marinescu, „Terapie pentru crimă”, de Cristian Vasilescu, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, „Alt Love Building”, de Iulia Rugină, și „Fata cu ochii verzi”, de Mihai Mihăiescu.
Reprezentanții CNC au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că juriul care a desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga și Dana Duma.
Filmul „Aferim!” a fost ales să reprezinte România la premiile Oscar 2016 cu majoritatea voturilor membrilor juriului.
„Aferim!” – pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 – este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuție mai fac parte Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc și Alexandru Bindea.
Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, imaginea este realizată de Marius Panduru, montajul îi aparține lui Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător este Ada Solomon.
„Aferim!” este o producție Hi Film, în colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România. Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund și Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producțiile eligibile la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza. Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate în țara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 și nu mai târziu de 30 septembrie 2015. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puțin șapte zile consecutiv într-un cinematograf din țara de origine și să aducă încasări producătorului și distribuitorului.
Propunerile țărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare țară poate avea o singură propunere.
Fiecare țară poate propune o producție proprie pentru această distincție, iar, dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.
Drama poloneză „Ida”, de Pawel Pawlikowski, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin la ediția din 2015 a acestor prestigioase premii.
Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu.
Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar vor fi anunțate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie.
Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece și prin perete”, care au câștigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival și premiul FIPRESCI la IndieLisboa.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum. „Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or și premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și premiul pentru regie, alături de premiul publicului la B-EST IFF.