Prima pagină » Știri » Procurorul general al Germaniei, DEMIS după ce a deschis un dosar de trădare în cazul unor jurnaliști

Procurorul general al Germaniei, DEMIS după ce a deschis un dosar de trădare în cazul unor jurnaliști

Procurorul general al Germaniei, DEMIS după ce a deschis un dosar de trădare în cazul unor jurnaliști
Procurorul general al Germaniei, Harald Range, a fost demis la cererea ministrului Justiției, Heiko Maas, în urma unui scandal fără precedent legat de deschiderea unui investigații preliminare după ce site-ul Netzpolitik a publicat o serie de documente considerate secret care prezentau planurile autorităților de a supraveghea comunicațiile pe internet. Doi dintre jurnaliști ar fi fost acuzați de trădare.

Într-un atac fără precedent, Harald Range, l-a acuzat în cursul dimineții de marți pe ministrul Heiko Maas de „un atac intolerabil la adresa justiției”, susținând că i-a cerut să pună capăt investigațiilor pentru a se stabili dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret.

„Libertatea presei și libertatea de exprimare sunt valori fundamentale, dar această libertate, inclusiv pe Internet, nu este nelimitată. Acest lucru nu exonerează jurnaliștii de obligația de a respecta legea. Este responsabilitatea justiției ca legea să fie aplicată, iar această sarcină nu poate fi îndeplinită decât în afara influenței politice”, a declarat el, citat de Le Monde.

La scurt timp după această declarație, ministrul Justiției, Heiko Maas, a declarat că nu mai are încredere în procurorul general, iar, după o consultare cu Angela Merkel, a cerut demiterea acestuia.

La sfârșitul săptămânii trecute,  procurorul general Harald Range a anunțat că a decis să stopeze investigațiile declanșate împotriva jurnaliștilor Markus Beckedahl și Andre Meister. Investigațiile inițiale încercau să stabilească dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret. „Până când vom afla opinia experților, ancheta va fi oprită”, a declarat Range pentru ziarul Frankfurter Allgemeine.

Procurorii au început să-i ancheteze pe Beckedahl și Meister după ce Biroul Federal pentru Protecția Constituției, agenția germană de informații interne, a depus o plângere împotriva celor doi.

Jurnaliștii sunt acuzați în această plângere că au publicat două articole pe site-ul Netzpolitik.org anterior, anul acesta, care citează dintr-un raport confidențial al unei comisii parlamentare cu privire la o unitate de monitorizare a Internetului, în special a social media.

 „Dacă jurnaliștii devin vinovați, dacă trebuie să le fie frică că se expun urmăririi penale pentru că publică anumite informații, atunci riscurile jurnalismului sunt extrem de mari”, a declarat pentru presă George Mascolo, șeful unei echipe de jurnaliști de investigație de la NDR, WDR și Süddeutsche Zeitung.

Sindicatul jurnaliștilor germani DJV a denunțat ancheta drept un „atac la adresa libertății presei”.

Netzpolitik.org este unul dintre cele mai populare blogguri germane. Beckedahl și Meister au fost lăudați pentru acoperirea în timp real a investigației Comisiei parlamentare pentru investigarea crimelor neonaziste comise de către grupul NSU.

Cazul amintește de o anchetă similară împotriva popularei reviste Der Spiegel în 1962, când a publicat un raport care arăta că Bundeswehr (armata germană) era incapabilă să facă față unui război nuclear. Jurnaliști de la revistă au fost acuzați tot de trădare, la acea vreme,  iar unii dintre ei au fost și arestați. Printre ei, chiar editorul publicației, Rudolf Augstein, care a stat în închisoare 103 zile.

Autor

Citește și