Prima pagină » Sănătate » Ce efect au dietele bogate în legume asupra creierului

Ce efect au dietele bogate în legume asupra creierului

Ce efect au dietele bogate în legume asupra creierului
Dietele bogate în frunze proaspete de salată, fasole, fructe de pădure și cereale integrale au potențialul de a încetini procesul de îmbătrânire a creierului și declinul cognitiv la persoanele de vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

Declinul cognitiv reprezintă o etapă normală a procesului de îmbătrânire, însă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, pe o durată de aproape cinci ani, a arătat că persoanele de vârsta a treia care au ținut cu strictețe dieta MIND erau cu 7,5 ani mai tinere din punct de vedere cognitiv în comparație cu voluntarii care au respectat cel mai puțin regulile acestei diete.

Într-un studiu anterior, aceiași cercetători americani au evidențiat faptul că dieta respectivă poate să reducă riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer.

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) reprezintă un hibrid între dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline și legume, și dieta DASH, concepută pentru a limita efectele hipertensiunii.

Ea constă în 15 componente dietetice și recomandă persoanelor care o urmează să mănânce în fiecare zi cel puțin trei porții de cereale integrale, o salată și o altă legumă și să bea zilnic un pahar cu vin. Fasolea și carnea de pasăre ar trebui mâncate cel puțin de două ori pe săptămână, iar carnea de pește o dată pe săptămână.

Adepții dietei MIND limitează drastic cantitățile aferente unui număr de cinci alimente considerate nesănătoase – carne roșie, unt, margarină, brânză, paste, dulciuri și preparate prăjite sau de la fast-food – pe care le mănâncă.

Singurele fructe incluse în dieta MIND sunt cele de pădure.

Cercetătorii americani au testat capacitatea cognitivă pentru 960 de persoane cu vârsta medie de 81,4 ani din 40 de cămine pentru bătrâni din Chicago, într-o perioadă de 4,7 ani. Ei au descoperit un declin cerebral mult mai lent în cazul persoanelor care au aderat cel mai mult la regulile impuse de dieta MIND.

Studiul a fost publicat în revista Alzheimer & Dementia.

Citește și