ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei

ASF și-a triplat excedentul în prima jumătate a anului, la 23 milioane de lei
Publicat: 06/08/2015, 13:48

Veniturile realizate au crescut cu 6,7% față de primul semestru al anului trecut, la 81,42 milioane de euro, deși contribuțiile entităților reglementate, autorizate și supravegheate de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie, se arată într-un comunicat al autorității de supraveghere.

Astfel, au scăzut cu 21%, față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile generate de sectorul instrumente și investiții financiare (30,8% din totalul veniturilor realizate în primul semestrul din 2015), sector unde s-au operat și cele mai mari reduceri ale cotelor și comisioanelor pe piața de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015 (reducerea cu 25% a cotei la valoarea tranzacțiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investiții etc), dar și pe fondul reducerii semnificative a tranzacțiilor bursiere.

Cota medie lunară încasată de ASF din tranzacțiile bursiere în primul semestru s-a situat sub 50% din cota medie lunară înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior.

A crescut în schimb contribuția sectorului de asigurări și reasigurări (43,4% din totalul veniturilor realizate în primul semestru), generată în cea mai mare parte de încasarea debitelor restante din 2014, dar și pe fondul creșterii volumului asigurărilor pe segmentul RCA, notează ASF.

Sectorul Pensii Private a contribuit cu 23,6% la realizarea veniturilor totale în primul semestru (în creștere cu 20,5% față de aceeași perioadă a anului trecut), în condițiile creșterii activelor, deși cotele aplicate fondurilor de pensii au fost reduse în 2015 (cu 21,05% cota aplicată asupra valorii contribuțiilor brute încasate și cu 2,5% cota aplicată asupra valorii activului net).

Diferența de 2,07% din totalul veniturilor realizate în primul semestru o reprezintă venituri proprii din alte surse (dobânzi, venituri din chirii și altele) care au scăzut cu 31,22% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ASF are în vedere analizarea și reducerea în continuare a contribuțiilor entităților din piața financiară ne-bancară pe măsura creșterii activității în piață și a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare și supraveghere, se arată ân comunicat.

Cheltuielile realizate, în cuantum de 58,39 milioane lei, reprezintă 74,04% din prevederile bugetare aferente semestrului I 2015, înregistrând o scădere cu 15,3% față de perioada similară a anului 2014.

ASF a redus cu aproape 20% cheltuielile cu personalul față de primul semestru al anului anterior. Gradul de realizare în primul semestru reprezintă 81,25% din prevederile bugetare semestriale.

Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale și impozite, a scăzut în primul semestru din 2015 la 56,29% din totalul veniturilor realizate, față de 74,96% în același semestru al anului trecut.

Separat de optimizarea structurii organizatorice, prin reducerea cu peste 60% a posturilor de conducere și reducerea de personal cu peste 150 de salariați, au fost ajustate salariile personalului de conducere și de execuție, luând în considerare nivelul remunerației acordate unor poziții și funcții similare din piața financiară, potrivit ASF.

În plus, nivelul remunerației membrilor Consiliului ASF a fost redus substanțial, astfel încât să nu depășească nivelul remunerației membrilor Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. În 2015 nu au fost prevăzute și nici plătite prime de vacanță, prime de sărbători, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizații personale sau alocații pentru locuințe, care au fost desființate.

Au fost plătite însă prime pentru șapte proiecte (printre care proiectul BSR, restructurarea ASF) în valoare de un milion de lei (1,7% din total cheltuieli) pentru 67 de salariați care au contribuit la o performanță mai bună a organizației.

ASF a încheiat anul trecut cu un excedent de 18,3 milioane de lei, de la un deficit de 9,8 milioane de lei în 2013, la venituri din activitatea de bază de 165,92 milioane de lei, în creștere cu 18,67% față de 2013.

Guvernul intenționează ca 80% din excedentul anual al ASF și al Autorității pentru Administrare și Reglementare în Comunicații să fie virat la Fondul asigurărilor de sănătate, pentru acest an baza de calcul incluzând și excedentul rămas neutilizat din anii anteriori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Instituția a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină