UNHCR, ale cărui date au fost actualizate la sfârșitul lui iulie, arată, într-un e-mail pentru AFP, că a numărat 98.000 de imigranți în Italia și 124.000 în Grecia.
În aceeași perioadă, peste 2.100 de persoane au murit sau au fost date dispărute pe mare, precizează UNHCR. Acest bilanț nu include disparițiile de miercuri, în largul Libiei.
Înaltul Comisariat subliniază totodată că – în primele șapte luni din acest an – se înregistrează deja mai multe sosiri decât în tot anul 2014. UNHCR a înregistrat 219.000 anul trecut, un număr record la acea vreme.
„Avem o criză a refugiaților la porțile Europei. Cei mai mulți dintre cei care traversează Mediterana fug din calea războiului sau persecuțiilor, nu sunt imigranți economici”, a subliniat William Spindler, un purtător de cuvânt al UNHCR.
„Motivul pentru care este vorba despre o criză nu ține de numărul de refugiați, ci de incapacitatea Europei de a-i răspunde în mod coordonat”, a mai subliniat el.
„Statele europene este necesar să acționeze împreună și nu să se arate cu degetul unul pe altul”, a adăugat Spindler.
Sirienii constituie grupul cel mai important între nou-sosiți, reprezentând 34% dintre ei. Ei sunt urmați de către eritreeni (12%), afgani (11%), nigerieni (5%) și somalezi (4%).
Organizația Mondială pentru Migrații (OIM), cealaltă organizație internațională din prima linie a acestei crize, a prezentat marți date mai puțin importante, dar a anunțat că pragul de 200.000 de nou-veniți urmează să fie depășit „foarte rapid”.