Prima pagină » Știri » Zeci de grupări specializate în spălarea banilor au fost destructurate în primele șase luni ale anului

Zeci de grupări specializate în spălarea banilor au fost destructurate în primele șase luni ale anului

Zeci de grupări specializate în spălarea banilor au fost destructurate în primele șase luni ale anului
Cincizeci și două de grupări specializate în spălarea banilor și fals de monedă au fost destructurate, iar aproape 600 de persoane fizice și juridice au fost trimise în judecată în primele șase luni ale anului 2015, anunță IGPR într-un comunicat.

Potrivit unui comunicat al IGPR, transmis duminică, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Română, în primele șase luni ale acestui an aproape 600 de persoane fizice și juridice au fost trimise în judecată pentru săvârșirea de infracțiuni din sfera spălării banilor și falsului de monedă.

Poliția Română a desfășurat 93 de acțiuni operative care au vizat destructurarea a 52 de grupări organizate infracționale din sfera spălării banilor, falsului de monedă și finanțării terorismului, formate din 543 de membri. Au fost trimise în judecată 585 de persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea a 1.387 de infracțiuni, iar 187 de persoane din cele care au fost anchetate au fost reținute sau arestate.

De asemenea, polițiștii au instituit sechestru asigurător pe aproape două milioane de lei, peste 740.000 de euro, 35.631 dolari americani, dar și 465 de imobile, 405 autoturisme, 209 bucăți muniție, 50 de kilograme de exploziv și 13 arme de foc, precum și alte bunuri, în valoare de 31.568 de lei.

„În urma activităților desfășurate de polițiști au fost retrași din circulație, la nivel național, 188.230 de lei, 128.060 de euro, 58.193 de dolari americani și 955 de lire sterline, monedă falsă”, se mai arată în documentul citat.

Falsul de monedă se manifestă prin contrafacerea mijloacelor de plată și traficul cu mijloace de plată false.

IGPR mai arată că, pentru investigarea acestui tip de infracțiune și protecția monedei unice europene, Poliția Română face schimb operativ de informații cu statele UE prin EUROPOL, iar cu restul statelor lumii pe canalul INTERPOL. În plan intern, cooperarea se manifestă la nivelul instituțiilor financiar-bancare, dar și cu alte instituții interesate de protecția monedei naționale.

Infracționalitatea pe segmentul falsului de monedă nu afectează circuitul monetar, având caracter zonal și temporar, se mai arată în comunicatul IGPR.

Citește și