Pescărușii seamănă panică în această vară în Anglia, furând mâncare din mâinile turiștilor și atacând animale domestice. „Un pescăruș mi-a furat smartphone-ul”, titrează de exemplu The Sun. „Pescăruși psihopați țin la distanță imigranții ilegali”, scrie ironic Daily Express. Aceste păsări nu au mai fost niciodată atât de celebre de la afirmația fostului fotbalist francez Eric Cantona, care declara enigmatic în 1995: „Când pescărușii urmează un vas de pescuit, înseamnă că ei cred că li se vor arunca sardine.”
După 20 de ani, se pare că pescărușii preferă „fish and chips” de la turiștii din Brighton, celebră stațiune balneară din sudul Angliei. „Pescărușii fură mâncare, fiți atenți, nu avem nicio responsabilitate”, scrie pe un afiș lipit pe un chioșc de pe plajă, unde se vând pește și fructe de mare. Modul de acțiune este foarte eficient: păsările își aleg mai întâi victima și zboară foarte aproape de ea. Când cel care ține în mână mâncarea se sperie și o lasă să îi scape, ceilalți pescăruși se grăbesc să o recupereze. „Le plac totae felurile de mâncare, în afară de lămâi și tabasco”, spune proprietarul chioșcului.
Un tânăr care lucrează la un chioșc unde se prepară pește prăjit spune că a văzut cum un pescăruș s-a așezat pe capul unei bătrâne care mânca un hot-dog, spre spaima consumatoarei. „Este cel mai rău an”, afirmă proprietarul chioșcului Sea Hay Bar, care glumește pe seama câștigurilor din noua situație: „Pentru că pescărușii fură mâncarea, oamenii trebuie să cumpere alta.”
Nu numai coasta este afectată de invazia pescărușilor, ci întreg sudul Angliei. „Cel mai mult ne deranjează zgomotul. Se rotesc în jurul caselor și țipă 24 de ore din 24”, se plânge un oficial al primăriei din Wiltshire. Experții admit că numărul pescărușilor este mai mare ca niciodată și că păsările s-au obișnuit să trăiască în apropierea oamenilor. Ele pot fi deosebit de agresive în luna iulie, apărându-și teritoriul când cuibăresc.
În sud-estul Angliei au murit în ultimele luni trei animale domestice (o broască țestoasă, un chihuahua și un yorkshire terrier) în atacuri ale pescărușilor. „Cred că avem o problemă”, a recunoscut premierul britanic David Cameron la BBC. Fiindcă uciderea pescărușilor este interzisă, singurele metode împotriva lor ar fi distrugerea ouălor sau lansarea de păsări răpitoare.
„Această isterie nu se justifică”, arată la rândul său Tony Whitehead, purtător de cuvânt al Royal Society for the Proetection of Birds. „O problemă există, recunoaște el, dar nu este un motiv pentru diabolizarea întregii specii.” În locul distrugerii ouălor, ar fi mai bine să se aloce mai multe resurse pentru a studia păsările, afirmă Pete Rock, expert în pescăruși urbani. „Sunt păsări foarte inteligente. Știu totul despre locul în care trăiesc, de unde să ia mâncare, unde să se reproducă, unde să doarmă când nu cuibăresc…Noi în schimb nu știm nimic despre aceste lucruri”, încheie el, citat de lepoint.fr, scrie Agerpres.