Potrivit sursei citate, șeful statului a semnat și decretul de acreditare în calitatea de ambasador extraordinar al României în Republica Belarus a lui Viorel Moșanu.
La jumătatea lunii mai, cei doi au primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului.
Mihnea Motoc a declarat la audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere că, prin nominalizarea sa ca ambasador în Marea Britanie, are șansa de a porni la drum cu un guvern aflat la început de mandat, cu o majoritate limpede, el arătând că, dintre membrii actualului Executiv, majoritatea vor fi reconfirmați în funcție și că a avut ocazia să ia legătura cu aceștia în diferite formate ale Consiliului UE.
El a menționat atunci că mandatul său, în esență, ar trebui concentrat pe patru direcții majore: cea care ține de aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE și Marea Britanie, și anume referendumul anunțat pentru 2017, și din perspectiva țării noastre, centrarea pe problemele și preocupările, dar și oportunitățile unei comunități de români bine ancorate în societatea britanică.
Despre comunitatea românilor din Marea Britanie, Motoc a spus că 80% dintre aceștia sunt angajați, fiind o medie care depășește media de angajare, de ansamblu, în societatea britanică și o depășește pe baza unor calificări profesionale care sunt superioare.
„În cazul comunității românilor, problematica este însoțită de foarte multe sensibilități, de necazuri, de dureri, iar acest lucru nu mă va lăsa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte delicate ale ființării românilor în Marea Britanie, am început să mă familiarizez cu fațete ale acestui fenomen, inclusiv dimensiunea consulară, cea privind cooperarea polițienească”, a mai declarat Motoc.
El a adăugat că este „ofensat de discriminări, de orice stereotipuri la adresa românilor, care în ultimă instanță se repercutează asupra imaginii și statutului nostru ca țară”.
Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană și a fost propus ambasador în Marea Britanie și Irlanda de Nord.
Diplomatul Motoc era ambasador pe lângă UE din aprilie 2008.
În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 și 2001 a fost ambasador în Olanda. Anterior a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe.
La 12 iunie, președintele Klaus Iohannis a semnat alte 10 decrete pentru acreditarea unor ambasadori, între aceștia numărându-se Emil Hurezeanu – ambasador în Germania, Adrian Cioroianu – delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Ion Jinga – reprezentant permanent al României pe lâgă ONU de la New York.
La 29 iunie, șeful statului a semnat și decretul de numirea a lui Liviu Maior ca ambasador al României la Washington.