Dispariția acestor lepidoptere nu va avea doar efecte de ordin estetic, avertizează oamenii de știință, reamintind faptul că ele au și un rol important în polenizarea plantelor.
În plus, observațiile făcute asupra fluturilor, care sunt urmăriți de mai multă vreme, dau informații și în legătură cu ceea ce se poate întâmpla și cu alte tipuri de insecte, cum ar fi libelulele, albinele sau coleopterele’, a declarat unul din autorii studiului, Tom Oliver, de la Centrul de Ecologie și Hidrologie Wallingford, din Marea Britanie.
Specialiștii s-au concentrat pe impactul pe care unele perioade de secetă — în special cea foarte gravă din 1995 — l-au avut asupra a 28 de specii de fluturi din Marea Britanie și au constat că șase dintre ele sunt foarte sensibile la acest fenomen meteorologic. În etapa următoare, cercetătorii au coroborat aceste informații cu diferite scenarii ale încălzirii globale, care prevăd o creștere a perioadelor secetoase.
Concluzia a fost că, dacă emisia de gaze de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual, ‘s-ar putea produce importante dispariții ale populației de fluturi sensibili la secetă’, probabilitatea de supraviețuire a acestor specii dincolo de anul 2050 fiind practic zero.
‘Probabilitatea mai mare de 50 % de supraviețuire a acestor specii la orizontul anului 2010 este posibilă doar cu două condiții’: încălzirea climatică să se limiteze la 2 grade Celsius și restaurarea unui habitat seminatural pentru fluturi, afirmă studiul. Potrivit acestuia, refacerea habitatului — fragmentat de agricultură și urbanizare — ar putea reduce din pierderile provocate de secetă și ar ajuta la conservarea speciilor de fluturi, scrie Agerpres.