CNADNR a anunțat că a suspendat contractul directorului adjunct de investiții din cadrul Direcției Drumuri și Poduri Craiova, Alin Goga, după ce acesta a afirmat la o emisiune TV că autostrada Sibiu-Orăștie trebuie închisă și reconstruită, nepermițând circulația în condiții de siguranță, și a criticat compania.
Compania de Drumuri arată, într-un comunicat, că fișa de post semnată de toți salariații CNADNR interzice acestora să acorde interviuri și să furnizeze documente sau informații în legătură cu activitatea CNADNR în lipa unui mandat acordat de directorul general.
„Având în vedere că domnul Alin Goga a afirmat că a participat la o ședință CTE unde a constatat că «tratăm lucrurile cu superficialitate», că referitor la autostrada Orăștie – Sibiu «nu există rezolvare tehnică în» acest moment, că «s-a făcut o chetă de 250 de mii euro», că «noi suntem cei mai inteligenți și cei mai buni, pe unde am ales să construim? Exact pe unde este cel mai prost», că «angajații CNADNR vin de acasă cu casa de marcat, scot din priză casa CNADNR-ului și pleacă acasă cu 8-9.000 ron pe tură», comisia de cercetare disciplinară a solicitat salariatului, ca în data de 28.08.2015 să se prezinte la comisie în vederea probării celor afirmate”, susține CNADNR.
Goga a afirmat în iulie că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie trebuie reconstruit și a vorbit despre ilegalități în CNADNR.
„Vă spun că suntem ca la «Meșterul Manole»: ce am construit și am plătit: 150 de milioane de euro trebuie să scoatem tot afară și – am vorbit asta cu profesori universitari, cu absolut toată lumea – în condițiile în care am știut că recepționăm un lucru defect. A fost o pasivitate. Acum o lună de zile am fost la o altă emisiune și după patru zile am fost chemat la DNA. Sper ca mâine DNA-ul să fie la CNADNR. Nu poate să rămână așa. Paroxismul la care s-a ajuns în CNADNR e departe de orice închipuire. 14 miliarde de euro am primit din 2007 până în prezent. Sunt bani care s-au dus și pe întreținere, pe investiții, reabilitări și avem o rețea care e jalnică, pentru că totul pornește din interior: 6.000 de oameni și 10 la sută sunt ingineri de drumuri și poduri. Acolo doar 10 la sută sunt ingineri de drumuri, într-o companie eminamente tehnică. Sunt regionale care au patru ingineri de drumuri. În condițiile în care am angajat toate specializările exotice, găsiți papagali de toate culorile. Fiecare director și-a angajat toate rudele. Nu este de astăzi, se perpetuează”, a spus Goga.
„Dacă lumea ar ști cum se cheltuiesc banii, ne-ar împușca ca pe câini, la gard”
În 2011, același Alin Goga spunea la România te iubesc! despre contractul pentru autostrada Comarnic-Brașov că ar fi presupus o mită de 440 de milioane de euro.
Goga, fost director în Departamentul juridic din compania de autostrăzi, spunea în 2011 că rezilierea contractului cu Vinci, în 2010, pentru construirea autostrăzii spre munte s-a făcut pentru că s-a cerut o șpagă prea mare.
„E vorba de 40 de milioane cash și 400 de milioane în lucrări, pe 30 de ani. Cash, în pungă primiți de niște oameni…oriunede vor ei… cum vrei moșule… ori în pungă, ori în băncuță…”, declara în 2011 Alin Goga.
Și în 2010 Goga ieșea public cu declarații tranșante despre lucrările la drumuri, citate de știrileprotv.ro: „Dacă lumea ar ști în România cum se cheltuiesc banii publici și cât de prost sunt administrați ne-ar împușca ca pe câini, la gard”, spunea Goga în 2010, pornind de la scandalul execuției lucrărilor la șoseaua Transalpina.
CNADNR susține că Goga a avut perioade în care a renunțat la calitatea de salariat al companiei de drumuri, după care s-a reangajat, și a mai fost subiectul unei cercetări disciplinare. După desfacerea contractului individual de muncă pentru absențe nemotivate, a fost reangajat ținându-se cont de situația familială a acestuia, potrivit sursei citate.
Alin Goga a afirmat la finele lunii iulie, la Realitatea TV, că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie ar trebui închis, în contextul în care circulația se desfășoară în condiții nesigure, iar singura soluție rămâne reconstruirea sa. Asta în condițiile în care au existat proiectant, consultant, inclusiv sesizări cu privire la situația terenului, iar traseul s-a modificat cu câteva sute de metri pe o zonă unde se produc alunecări și este cunoscut acest lucru. În acest sens, explică Alin Goga, o dovadă în plus a situației terenului fiind DN7 și magistrala feroviară 200 care au avut probleme dintotdeauna, în zona aceea, și în permanență CNADNR și CFR au efectuat reparații și, cu toate acestea, alunecările tot se produc.
CNADNR a identificat mai multe probleme la lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie, anunțând că de „slaba calitate a lucrărilor” este vinovat constructorul italian Salini Impregilo și că acesta trebuie să remedieze problemele deoarece tronsonul de autostradă riscă să fie acoperit de alunecări de teren. Astfel, la doar opt luni de la inaugurare, pe cei 22 de kilometri ai tronsonului dintre Cunța și Săliște, terasamentul „stă să o ia la vale”, o placă de beton s-a spart deja, iar țevile de scurgere sunt îndoite. Autostrada este în garanție timp de 4 ani, astfel că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul și cheltuiala antreprenorului.
Salini-Impregilo SpA a informat că realizează o serie de expertize tehnice în zonele cu probleme. Până în momentul de față, CNADNR SA, însă, nu a primit nicio informație oficială cu privire la investigațiile, testele și concluziile acestor expertize. La sfârșitul acestei săptamâni, este programată, de comun acord, o ședință tehnică, în cadrul căreia se așteaptă ca antreprenorul să prezinte aceste detalii pentru defectele din zona km 60+660, inclusiv soluția tehnică de remediere, dat fiind faptul că ședința a fost solicitată de către antreprenor, susține CNADNR.
Un alt angajat al CNADNR, Liviu Costache, este și el cercetat disciplinar pentru că a participat la o emisiune tv din data de 4 august.
„La această emisiune și domnul Costache a făcut afirmații nefondate, neadevărate, jignitoare și calomnioase la adresa companiei și a angajaților săi. Și în acest caz, conform legislației, comisia de cercetare disciplinară solicită domnului Costache probarea celor afirmate”, se mai arată în comunicatul CNADNR.
Costache a fost directorul direcției comerciale din cadrul CNADNR, iar după reorganizarea acesteia i s-au propus două posturi de conducere pe care le-a refuzat. Contractul lui Liviu Costache cu CNADNR a fost desfăcut în 2011, dar a fost reangajat în companie în 2014.