Prima pagină » Știri » Nepoata lui Dumitru Prunariu a murit de meningită, după ce medicii de pe o ambulanță privată i-au pus diagnosticul de enterocolită. Alte cazuri de diagnostic greșit în România

Nepoata lui Dumitru Prunariu a murit de meningită, după ce medicii de pe o ambulanță privată i-au pus diagnosticul de enterocolită. Alte cazuri de diagnostic greșit în România

Nepoata lui Dumitru Prunariu a murit de meningită, după ce medicii de pe o ambulanță privată i-au pus diagnosticul de enterocolită. Alte cazuri de diagnostic greșit în România
În urmă cu patru ani, Arina, nepoata astronautului Dumitru Prunariu, era în clasa I și avea o mulțime de amintiri. Astăzi, ea este o amintire. A murit, duminică, la Matei Balș de meningită, după ce medicul de pe ambulanța privată pe care au chemat-o părinții săi i-a pus diagnosticul de enterocolită.

La 11 ani, nepoata lui Dumitru Prunariu a fost într-o tabăra la Capidava, în județul Constanța, unde copiii se puteau întâlni cu oamenii de știință și unde, printre invitați, se afla și bunicul său. În noaptea de sâmbătă spre duminică fata a început să se simtă foarte rău. Părinții au chemat o ambulanță privată, scrie Mediafax, iar fata a primit două diagnostice, faringo-amigdalită și enterocolită. și tratament. Însă, în loc să se simtă mai bine, fetița s-a simțit însă mai rău. Mult mai rău. Duminică dimineață, părinții au dus-o la spital, la Institutul „Matei Balș”. Acolo a primit diagnosticul de infecție meningococică severă. Și, în câteva ore, fetița a murit. Medicii de la „Matei Balș chemaseră o ambulanță, prin 112, care să o transporte la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”.

„Nepotica noastră Arina s-a făcut îngeraș. O meningita fulminanta ne-a răpit-o în câteva ore”, a scris Dumitru Prunariu pe pagina sa de Facebook. Cu câțiva ani înainte, Prunariu vorbea despre nepoțica lui, în Gândul. Pe atunci era în clasa I, tocmai făcuse 7 ani, și avea deja o mulțime de amintiri. „Nepoata mea cea mare, Arina, care este în clasa I, tocmai a făcut 7 ani, a zburat pentru prima dată cu un planor la 2 ani și jumătate. Primul lucru care a impresionat-o a fost cât de mici se vedeau vacile din aparatul de zbor”, spunea Prunariu.

Acum, Arina este o amintire. Și un caz. Medicii de la Matei Balș au consultat peste 100 de copii care au intrat în contact cu fetița în timpul taberei. Unul dintre ei, spune Adrian Streinu Cercel, directorul Institutuluieste purtător al bacteriei. „Este vorba de un copil colonizat cu această bacterie, motiv pentru care a primit profilaxie în așa fel încât bacteria să fie distrusă și să nu aibă niciun fel de risc . Meningita se transmite pe calea aerului, de la un purtător la o persoană cu imunitatea scăzută. În prezent, nu există un vaccin care să protejeze populația de un astfel de tip de meningită”, a explicat Adrian Streinu Cercel, la Realitatea Tv. Pentru Arina nu se mai poate face însă acum altceva decât o anchetă. Spitalul Colentina, unde se află morga la care a fost depus trupul Arinei, a înregistrat la Parchetul Tribunalului București o sesizare. Urmează autopsia, analize de laborator care să stabilească de ce boală suferea fetița, audieri făcute de procurorii de la Parchet și polițiștii de la Omoruri. Procedura standard în cazul pacienților care mor în spital.

O parte importantă din anchetă se va concentra asupra diagnosticului inițial. „Medicii care au venit inițial nu aveau cum să vadă acest diagnostic pentru că nu existau elemente. Aceste forme de manifestare evoluează în decurs de minute sau ore, practic nu se putea face nimic”, a afirmat Adrian Streinu Cercel.

A murit la șapte ani de pneumonie, după ce a fost diagnosticat cu enterocolită

Nu este primul diagnostic greșit din România. În luna aprilie, un băiețel de șapte ani a murit la o zi după internarea în Spitalul Municipal Curtea de Argeș de pneumonie, după ce medicii i-au pus diagnosticul de enerocolită și l-au tratat cu antispastice și antidiareice. Tatăl său l-a dus la camera de gardă a spitalului cu vomă și diaree.  Medicii de la Urgență au întrebat despre istoricul medical al copilului, apoi l-au trimis la secția de chirurgie, unde un medic specialist a constatat că nu are apendicită, după care au decis internarea copilului la secția de pediatrie. Tatăl copilului a mai spus că a doua zi, când și-a sunat soția care rămăsese internată în spital cu copilul, aceasta i-a spus că starea băiatului s-a agravat, iar când a ajuns la spital ca să-și viziteze fiul, bărbatul a fost trimis cu o rețetă să cumpere medicamente antispastice și antidiareice pentru cel mic.

Între timp, extremitățile corpului băiatului au început să se învinețească, iar mama acestuia a cerut ca băiatul să fie transferat fie la Spitalul de Pediatrie din Pitești, fie la o unitate medicală din București, iar, potrivit părinților, medicii de la Curtea de Argeș au refuzat acest lucru. La mai puțin de 24 de ore de la internare, copilul a murit. Directorul Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Ionela Dăneț, a declarat corespondentului Mediafax că băiatul a fost internat  cu simptomele unei gastro-enterocolite acute și cu deshidratare, iar medicii i-au instituit tratamentul cu antibiotice și l-au hidratat cu perfuzii, evoluția stării de sănătate fiind, în primă fază, favorabilă.

Conform directorului unității sanitare, a doua zi de la internare, în jurul orei 17.00, starea de sănătate a copilului „s-a înrăutățit brusc”, el a intrat în stop cardiorespirator, iar la ora 18.15 a fost declarat decesul, medicii neputând face nimic pentru a-l salva pe copil. Ulterior, Direcția de Sănătate Publică a amenfat spitalul cu 10.000 de lei pentru management de caz defectuos și i-a suspendat pe cei doi medici pediatri care l-au tratat pe copil. Autopsia a stabilit că acesta a murit de pneumonie.

A suferit de un accident ischemic și a fost tratată cu suplimente alimentare

La sfârșitul lunii iulie, o femeie de 51 de ani care a suferit un accident ischemic tranzitor, s-a dus la Spitalul Municipal din Curtea de Argeș pentru că se simțea rău și a fost trimisă acasă cu o rețetă pe care erau trecute suplimente alimentare.

„La Curtea de Argeș mi-a luat tensiunea, mi-a dat un Piracetam și încă o injecție, nu știu. Am întrebat dacă poate să fie un accident vascular, la care doamna doctor care era la urgențe a zis că să ne facem toți medici, în bătaie de joc, și a zis că în nici un caz nu”, a povestit femeia ziariștilor. Pacienta a mai spus că tot la Spitalul Curtea de Argeș a fost trimisă la Secția de Psihiatrie, unde i s-a dat un calmant și i s-a spus „să stea liniștită, că nu este nimic”. Ea le-a mai declarat jurnaliștilor că, la plecarea din Spitalul Municipal Curtea de Argeș, a primit o rețetă în care i se recomanda un supliment alimentar pe bază de magneziu. Ulterior, la Spitalul Județean de Urgență Pitești, femeia a fost diagnosticată cu accident ischemic.

Contactați telefonic, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș au declarat corespondentului MEDIAFAX nu este cazul ca la spitalul unde femeia a fost diagnosticată și tratată greșit să fie deschisă o anchetă și că aceasta nu putea fi diagnosticată la unitatea medicală din Curtea de Argeș pentru că nu există tomograf în acest spital.