Dumitru Prunariu, mesaj pe Facebook: Rugăm mass media să ne permită să ne plângem copila în liniște și cu decență

Dumitru Prunariu, mesaj pe Facebook: Rugăm mass media să ne permită să ne plângem copila în liniște și cu decență
Publicat: 13/08/2015, 01:09

Dumitru Prunariu, vorbind în numele familiei, a declarat pentru MEDIAFAX că nu acuză pe nimeni de decesul nepoatei sale de 11 ani.

El a precizat că familia nu pregătește nicio acțiune în instanță și nu a cerut și nici nu va cere nicăieri vreo verificare privind activitatea medicilor care i-au consultat și tratat nepoata, referindu-se atât la personalul ambulanței private, cât și la cel de la Institutul Matei Balș.

„Nu am acuzat pe nimeni și nici nu o vom face. Nu dăm în judecată pe nimeni și nici nu cerem vreo anchetă la Ministerul Sănătății sau Colegiul Medicilor. Considerăm că medicii și-au făcut datoria. Nu dorim nici ca presa să caute vinovați pentru drama noastră și să asistăm la o judecată în direct”, a declarat Dumitru Prunariu.

Prunariu mai spune că mesajul postat pe Facebook a fost pur și simplu un mod de a-și împărtăși durerea cu cei apropiați, fără a dori ca aceasta să devină subiect de dezbateri interminabile la televiziuni.

„Suntem necăjiți de felul în care este reflectată în media drama prin care trece familia noastră și facem un apel către reprezentanții mass media să ne respecte intimitatea în aceste momente. Traversăm o perioadă foarte grea. Cuvintele sunt prea mici pentru a ne exprima suferința. De aceea, vă rugăm să ne permiteți să ne plângem copila în liniște și cu decență. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a mai spus Prunariu.

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu, Arina, în vârstă de 11 ani, a murit de meningită, duminică, la scurt timp după ce a fost dusă, în stare gravă, la Institutul „Matei Balș” din București.

„Nepotica noastră Arina s-a făcut îngeraș. O meningita fulminanta ne-a răpit-o în câteva ore”, a scris Dumitru Prunariu pe pagina sa de Facebook.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, fata s-a simțit foarte rău, iar părinții au chemat o ambulanță, fiind trimis un echipaj de la o salvare privată, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalită și enterocolită și i-ar fi dat tratament pentru aceste boli. Duminică dimineață, pentru că fata se simțea tot mai rău, părinții au dus-o la Institutul „Matei Balș”, unde medicii i-au pus diagnosticul de infecție meningococică severă, iar câteva ore mai târziu a decedat.

Parchetul Tribunalului București a deschis un dosar de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, în urma unei sesizări transmise de Spitalul Colentina, unde a fost dus trupul neînsuflețit al fetei.

„La Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost constituit, în urma sesizării formulate de către Spitalul Clinic Colentina, un dosar în care se efectuează cercetări în legătură cu decesul minorei P.A.C. (în vârstă de 11 ani), fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă. Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 9 august 2015, minora a fost internată în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase Doctor Matei Balș, dată la care a survenit decesul acesteia. Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirea răspunderii penale în cauză”, a arătat unitatea de parchet, într-un comunicat de presă.

Managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că diagnosticul pus de medicul ambulanței private în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost corect după simptome, pentru acea etapă, meningita putând fi confirmată prin analize de laborator.

Medicul care a consultat-o pe Arina Punariu la domiciliu are experiență de 15 ani în domeniul medical și a apreciat că nu este necesar transportul acesteia la spital, dar a recomandat părinților internarea dacă starea se agrava, precizează Centrul Medical Nicomed, care a furnizat ambulanța privată.

Arina Prunariu, în vârstă de 11 ani, a fost, săptămâna trecută, într-o tabără la Capidava, în județul Constanța, în cadrul programului „Atlantykron”, unde printre invitați a fost și bunicul său Dumitru Prunariu.

Aproximativ o sută de copii care au intrat în contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultați la Institutul „Matei Balș”.

Unul singur este purtător de meningococ, însă nu are meningită și primește un tratament profilactic, a declarat, miercuri, agenției MEDIAFAX, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

„Este un copil purtător sănătos de meningococ, așa cum sunt sute de mii de oameni. Nu are boala, dar primește tratament profilactiv post expunere”, a precizat Streinu-Cercel.

Ministerul Sănătății a anunțat că, în acest an, până în 1 august, au fost 28 de cazuri de meningite meningococice și un deces, al fetiței de 11 ani, nepoata lui Dumitru Prunariu, în ultimii patru ani fiind, în medie, 63 de cazuri.

Infecția meningococică este o boală infecțioasă acută, din grupul infecțiilor respiratorii, provocată de meningococi, bacterii care se transmit de la omul bolnav la cel sănătos prin aeropicături și afectează mucoasa nazofaringiană, meningele, creierul, alte organe și sisteme, exprimându-se prin diverse forme clinice.

Meningita poate evolua sporadic sau în epidemii, ultima de acest fel fiind în anii 1982-1983-1984.

Agentul patogen (meningococul) este foarte sensibil la acțiunea unor factori de mediu, cum ar fi oscilări de temperatură, umiditate, raze solare. Fierberea (+100°C) distruge microbii momentan, iar dezinfectanți precum cloramina, clorura de var, carbolul și alcoolul etilic, timp de câteva ore.

Meningococemia fulminanta (purpura fulminans) este o urgență majoră. Orice purpură febrilă din mai multe elemente, din care cel puțin unul este necrotic, trebuie considerată indicație de spitalizare urgență.

Agenții patogeni de la bolnavi sau purtători ajung în mediul ambiant prin tuse, strănut sau sărut. Infectarea cu germenii acestei maladii este mai frecventă în localități închise și aglomerate, în care ventilarea lipsește sau este foarte slabă. Infecția afectează mai des copiii, în special pe cei mai mici, însă în ultimii ani se înregistrează o frecvență sporită și la adolescenți, adulți și uneori chiar la bătrâni.

Meningita meningococică începe acut sau chiar brusc cu o cefalee difuză, progresantă și chinuitoare, insomnie, creșterea temperaturii, într-un timp scurt, până la 40-41 de grade Celsius, vomă repetată și uneori cu simptome de nazofaringită. La majoritatea pacienților apar fotofobia, hiperestezia sau hiperacuzie. Pe fondul cefaleei pronunțate apar rapid și devin pronunțate în timp scurt semnele meningiene (de afectare a meningelor și creierului). După una-două zile, în cazuri grave, iar uneori și mai rapid, dacă boala nu este diagnosticată, apar pierderi ale stării de conștiență.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună