Prima pagină » Știri » IPS Andrei: „Maica Domnului este îngrijorată. În lume are loc o tragedie”

IPS Andrei: „Maica Domnului este îngrijorată. În lume are loc o tragedie”

IPS Andrei:
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a spus, în predica rostită la Liturghia de la Mănăstirea Nicula, că Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creștine, în condițiile în care, anul trecut, în România au fost înregistrate 26.000 de divorțuri.

IPS Andrei Andreicuț a afirmat, sâmbătă, în predica rostită la Liturghia oficiată la Mănăstirea Nicula, că, dacă se dorește regenerarea societății românești, „din familie va pleca reabilitarea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creștine. Această îngrijorare este cu temei, pentru că are loc în lume o tragedie, se dispersează, se disoluționează familia creștină. Maica Domnului plânge, pentru că numai anul trecut în România au fost 26.000 de divorțuri și câte mii de copii nu au rămas traumatizați. Este o tragedie când se despart, dar pentru copii acest lucru este ucigător de suflet. Familia creștină a avut în trecutul nostru un rol extraordinar și, dacă vrem să se regenereze societatea românească, din familie va pleca reabilitarea. România îmbătrânește și toată Europa creștină, pentru că nu mai este o convingere creștină foarte puternică. Dacă ar avea fiecare familie măcar trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama și celălalt pentru țară și biserică, atunci nu ne-am mai împuțina”, a spus IPS Andrei Andreicuț.

Potrivit mitropolitului Clujului, această situație ar avea mai multe cauze, cea mai importantă aceea că „oamenii nu mai au credință în Dumnezeu”.

„Oamenii divorțează ușor. Necazuri și încercări au avut și moșii noștri, dar ei au avut răbdare să treacă peste situații de criză, iar astăzi vedem că cei mai mulți s-au despărțit prin consimțământ. Nu mai este puternică credința în Dumnezeu. O altă cauză este faptul că familiile nu mai au o viață de rugăciune, dacă ar mai avea legătura cu Cerul, nu s-ar mai despărți atât de ușor”, a susținut el.

IPS Andrei Andreicuț a adăugat că o altă cauză a divorțurilor este exodul milioanelor de români care au plecat în Italia sau Spania pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele.

„Motivația lor este obiectivă, dar ne doare sufletul pentru că țara se împuținează. Un efect al acestei plecări masive este înmulțirea numărului divorțurilor, pentru că nu merg amândoi împreună, unul merge, celălalt rămâne acasă. Este tragic pentru ei, dar catastrofal pentru copii. Pentru această suferință a familiei creștine, Maica Domnului plânge și o doare sufletul”, a spus IPS Andrei Andreicuț.

Mitropolitul Clujului consideră că soluția pentru rezolvarea acestei situații vine din Sfânta Scriptură, spunând că, în momentul în care apar necazuri și neînțelegeri, oamenii ar trebui să apeleze la rugăciunile Maicii Domnului.

„Iar Maica Domnului s-ar ruga Domnului Iisus Hristos să intervină. O viață spirituală normală ar duce la împuținarea divorțurilor și la salvarea copiilor pentru că, acolo în casă, sunt formați copii, temelia se pune în casă. Dacă familia creștină suferă, rezolvarea vine de sus, dacă apelăm la Maica Domnului și ea îl roagă pe Iisus Hristos. De aceea ne rugăm la Maica Domnului să aibă milă de noi și de copiii noștri, să ne ajute să depășim toate situațiile de criză și să le ajute celor care sunt competenți să creeze multe locuri de muncă în România, pentru ca tinerii să nu mai plece și țara să rămână puternică”, a încheiat IPS Andrei Andreicuț.

Peste 30.000 de pelerini asistă, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și stau la rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Unii credincioși au sosit la Nicula încă de joi și vineri, petrecându-și nopțile în corturi sau în aer liber, în curtea mănăstirii, cântând și rugându-se. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, ei au participat la o procesiune în care s-a înconjurat biserica din interiorul mănăstirii, biserică în fața căreia a fost scoasă icoana făcătoare de minuni.

Slujba de Liturghie de sâmbătă dimineață este oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț. La slujbă participă și episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei, episcopul Lucian al Caransebeșului și Alexandru Pereislav, vicarul Mitropoliei Kievului, precum și oficialități locale și județene.

Călugării de la Mănăstirea Nicula au pregătit pentru pelerini peste 20.000 de sarmale și zeci de mii de felii de cozonac, care vor fi împărțite la sfârșitul slujbei.

Manifestările dedicate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au început vineri la prânz, când a avut loc o procesiune care a început la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla și la care au participat ierarhi, preoți și credincioși, ei îndreptându-se spre mănăstire în sunet de toacă și în cântări duhovnicești în cinstea Maicii Domnului. La procesiune a fost prezent și mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

De la ora 18.00, Vecernia cu Litie a fost oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, PS Lucian al Caransebeșului și PS Timotei al Spaniei și Portugaliei, iar la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserică. Ulterior au avut loc Utrenia și Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 2.00 s-a făcut înconjurul bisericii cu icoana.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, județul Cluj, la cererea și pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupșa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălțimea de 86 de centimetri, lățimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.

Primele atestări ale minunilor săvârșite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanții Mănăstirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli și care s-au vindecat după ce s-au rugat și au atins icoana.