Iată mai jos beneficiile somnului de după-amiază
1. Reduce oboseala
Potrivit WebMD, americanii (și mulți alții) sunt privați de somn în mod obișnuit. Dr. William Anthony, autorul cărții „Arta somnului la munca” și director al Boston Universitya€™s Center for Psychological Rehabilitation, susține că puiul de somn de după amiază este rezultatul numeroaselor cerințe la care sunt supuși oamenii în prezent. Anthony vorbește despre lungile ore de muncă, trezirile de dimineață și multele responsabilități de acasă ca fiind principalele motive pentru care mulți oameni au nevoie de somn după amiază. Omul de știință merge chiar mai departe și spune că puiul de somn contracarează oboseala.
2. Îmbunătățește starea de spirit
Un studiu realizat de către Department of Behavioral Sciences de la Universitatea Hiroshima din Japonia a stabilit că 20 de minute de somn au un efect pozitiv asupra stării de spirit. În cadrul cercetării au participat șapte tineri adulți cu obiceiuri normale de somn care însă nu se odihneau, în mod obișnuit, după amiaza. Subiecții au fost plasați în condiții în care s-au putut măsura perioadele de somn și de nesomn de după amiaza. O encefalogramă a fost utilizată pentru a fi măsurate undele creierului, pe lângă o autoevaluare a stării emoțională (alături de alte măsurători) a tinerilor participanți. Studiul a stabilit că somnul scurt are un efect pozitiv asupra stariide spirit, a încrederii de șine și a vigilenței.
3. Îmbunătățește memoria
S-a demonstrat deja că somnul este vital pentru stocarea informațiilor acumulate în timpul unei zile. Însă s-a stabilit și că somnul de după amiază poate îmbunătăți memoria. Dr. Matthew Walker, profesor de psihologie and neurologie la Universitea Berkeley din California împreună cu echipă să a recrutat 44 de voluntari,€“ 27 femei și 17 bărbați,“ pentru un experiment legat de somnul de după amiază. Grupul a fost instruit să memoreze și 100 de nume și fețe și apoi au fost testați,“ trebuind să indice cărui nume îi corespundea o anumită față. Jumătate dintre subiecți au dormit după amiază aproximativ 90 de minute, în vreme ce cealaltă jumătate a rămas trează. La sfârșitul somnului ambelor grupuri li s-au dat seturile de nume și fețe. Diferența între performanțele celor două a fost semnificativă: grupul care s-a odihnit după amiază a avut rezultate cu 20% mai bune decât grupul care a rămas treaz în tot acest timp.
Citește în continuare pe sfatulparintilor.ro.