Prima pagină » IT&C » Kaspersky, acuzată că a încercat să saboteze alți producători de antivirus

Kaspersky, acuzată că a încercat să saboteze alți producători de antivirus

Kaspersky, acuzată că a încercat să saboteze alți producători de antivirus
Compania rusească Kaspersky, una dintre cele mai mari de pe piața de securitate online, ar fi încercat să-și saboteze concurența păcălind programele antivirus rivale să clasifice fișiere curate drept maligne.

Doi foști angajați ai firmei rusești de securitate online Kaspersky au declarat, pentru Reuters, că firma de la Moscova a dus o campanie secretă de sabotare a concurenței, precum Microsoft, AVG Technologies, Avast și alți rivali, păcălindu-le programele antivirus astfel încât acestea ștergeau sau puneau în carantină fișiere curate din computerele clienților lor.

Unele dintre atacuri ar fi fost comandate chiar de Eugene Kaspersky, fondatorul companiei, pentru a pedepsi rivalii mai mici, despre care avea impresia că îi imită tehnologia, în loc să aibă propriile programe.

Kaspersky a negat acuzațiile: „Compania noastră nu a desfășurat niciodată o campanie secretă de păcălire a concurenței pentru a genera rezultate fals pozitive, spre a le afecta poziția pe piață. Astfel de acțiuni nu sunt etice, sunt necinstite, iar legalitatea lor este discutabilă”.

Compania rusească este una dintre cele mai populare pe piața de antivirus, cu 400 de milioane de clienți, bucurându-se de credibilitate mare mai ales după cercetările privind programele de spionaj occidentale sau ale virusului Stuxnet, care a sabotat programul nuclear al Iranului.

Kaspersky a încercat în trecut să demonstreze că munca îi este copiată. A creat 10 fișiere curate apoi le-a declarat maligne la VirusTotal, site care agregă informații despre fișierele suspecte. Într-o săptămână, toate cele 10 fișiere fuseseră declarate ca periculoase de nu mai puțin de 14 companii de securitate online.

După acest episod și după ce plângerile lui Kaspersky au rămas fără efect, s-a ajuns la sabotaj, au explicat cei doi foști angajați.

Kaspersky Lab ar fi manipulat fișierele fals pozitive de mai bine de 10 ani, cel mai intens între 2009 și 2013, conform celor doi foști angajați.