William Blacker a scris timp de opt ani la cartea „Pe drumul fermecat”, o carte de memorii despre România lansată în 2009. Ziariștii de la Los Angeles Times au înțeles scrierile lui Blacker abia când au vizitat și ei România și au văzut tentațiile din orașele cu turnuri medievale și cetăți care par că au ieșit din povestea „Hansel and Gretel”.
„De când a căzut comunismul în 1989, România și-a câștigat reputația de țară cu o natură frumoasă și sălbatică și cu o arhitectură istorică bine prezervată, fără a avea o industrie a turismului”, scrie Los Angeles Times.
În regiunile Transilvania și Maramureș, țăranii muncesc încă pământul cu plugul tras de cal, amintind de Europa secolului XIX.
Ziariștii americani au stat la familii care locuiau la țară, unde oamenii încă purtau haine populare. Este vorba de satul Rogoz unde există o biserică ce este site UNESCO. Casele din această zonă combină influențele gotice cu tradiția ortodoxă, cu interioare simple, cu picturi din Biblie și cu o masă lungă destinată sărbătorilor.
Ospitalitatea este unul dintre motivele de mândrie ale românilor. Nu numai că își primesc bine oaspeții, dar le fac și recomandări de vizitare.
Vizitarea Mănăstirii Rohița a fost o altă surpriză plăcută pentru americani, unde au găsit peisaje frumoase și o vale cu păduri. Capela dn interiorul mănăstririi era împodobită cu icoane ale sfinților și martirilor.