Un cetățean chinez a creat „banca fantomă” în provincia Shandong și pentru a convinge lumea că este reală a dotat-o cu cititoare de carduri și carnete de depuneri, potrivit cotidianului britanic Financial Times. La ghișeele băncii lucrau mai multe adolescente.
„Sucursala fantomă” din apropierea orașului Linyi se alătură unora dintre cele mai impresionante înșelătorii înregistrate în China. Printre acestea se numără falșii ofițeri de armată care cutreieră țara strângând șpăgi, vânzătorul de băuturi răcoritoare care și-a înscenat propria moarte pentru a primi compensații din partea autorităților locale, dar și traderul chinez de orez care a anunțat că a cumpărat o banca din SUA care de fapt nu există.
Banca falsă din Shandong a rezistat o lună, până când o femeie care a depus 40.000 de yuani (6.200 dolari) a aflat că nu putea retrage suma la o sucursala reală a China Construction Bank. Șefii băncii au realizat că se confruntă cu un caz de înșelătorie și au anunțat poliția.
Cercetările au relevat că un bărbat, căruia poliția i-a dat doar numele de familie – Zhang, a înființat banca, la care le-a angajat pe fiica sa de 15 ani și pe două colege ale acesteia.
„Dacă venea cineva și vroia să retragă bani, spuneau că rețeaua lor nu a fost pusă încă în funcțiune sau că autoritățile nu au finalizat procedurile de aprobare. Nu lăsau oamenii să retragă bani”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.
Zhang a declarat, într-un interviu acordat din spatele gratiilor, că anterior a aplicat pentru a intra în rețeaua unei bănci comerciale, dar că cererea sa nu a fost aprobată. Zhang a afirmat că a restituit banii deponenților.
Într-un caz similar, o cooperativă de credit din mediul rural, în apropierea orașului Nanjing, s-a promovat anul trecut singură în categoria băncilor și a atras depozite de 32 de milioane de dolari promițând dobânzi de până la 2% pe săptămână. Un om de afaceri a raportat cazul în ianuarie, după ce „banca” nu l-a lăsat să-și retragă economiile.