Contrar unor preconcepții, sportul nu ajută la slăbit decât dacă este însoțit de anumiți pași, au explicat cercetătorii Richard S. Cooper, MD și Amy Luke, PhD în cadrul Facultății de Medicină Stritch din cadrul Universității Loyola din Chicago.
„Activitatea fizică este crucială pentru îmbunătățirea sănătății, dar nu poate stăvili de una singură obezitatea”, au scris Dr. Luke și Cooper, în International Journal of Epidemiology, citat de sciencedaily.com.
Cooper și Luke au analizat legătura dintre activitatea fizică și obezitate timp de mai mulți ani. Când au început analiza, au presupus că exercițiile fizice sunt vitale pentru pierderea în greutate. Rezultatele finale au reprezentat însă o surpriză.
Dacă faci prea mult sport, apetitul pentru alimente va fi mai mare și vei mânca mai mult. Astfel, dincolo de activitatea fizică, avem nevoie de un control strict al consumului de calorii.
„Acest mesaj nu va fi pe placul celor care recomandă activitatea sportivă, urcatul și coborâtul scărilor și consumul de fructe și legume. Rețetele trebuie să fie precise: Există o singură modalitate prin care poți slăbi: consumă mai puține calorii”, au explicat Cooper și Luke.
În International Journal of Epidemiology, Luke și Cooper prezintă așa-zisele dovezi potrivit cărora exercițiile fizice NU reprezintă cea mai bună modalitate de slăbit.
– Numeroase studii clinice au relevat faptul că exercițiile fizice și abținerea de la consumul excesiv de calorii aduc aceleași rezultate ca și diminuarea numărului de calorii.
– Studiile nu au descoperit o legătură clară între consumul de energie și schimbarea greutății unei persoane.
– Activitatea fizică nu influențează riscul obezității.
„Chiar dacă activitatea fizică are beneficiile sale, dovezile au arătat că exercițiile fizice sunt însoțite de un consum mai mare de calorii. Dacă persoana respectivă nu face un efort conștient pentru a se abține de la consumul excesiv de calorii, nu va reuși să slăbească”, au conchis Cooper și Luke.