Ashley Madison și utilizatorii săi nu sunt nici pe departe fericiți de acest incident, care a scos însă la iveală adevăratele ițe din spatele afacerii „matrimoniale”.
Hackerii spun că au vizat acest site deoarece îl consideră „o înșelătorie”, scrie wired.com. Site-ul are numeroși utilizatori bărbați și puține femei și ar fi creat conturi false de doamne pentru a-i atrage pe cei interesați să cunoască tinere dornice de aventuri.
Hackerii au acuzat site-ul că le promite utilizatorilor că le va securiza informațiile și le cere bani acestora pentru a le șterge conturile, apoi „uită” să se țină de cuvânt.
Dacă hackerii au dreptate, site-ul pentru aventuri extraconjugale Ashley Madison nu este o afacere foarte serioasă. În calitate de „cea mai recunoscută și respectabilă companie ce le oferă o fereastră soților infideli”, site-ul are două obiective: să-i ajute pe bărbații însurați să-și găsească amante și să mențină o discreție totală. Compania nu a înființat însă un sistem capabil să ducă la bun sfârșit aceste două activități, deși a strâns în cadrul unei oferte publice inițiale 200 milioane dolari. Mai degrabă, business-ul Ashley Madison reprezintă un imperiu din cărți de joc.
Pe site există 28 milioane bărbați și 5 milioane femei. Doar 14% dintre utilizatori „par” să fie femei. Pe de altă parte, Ashley Madison susține că jumătate sunt bărbați și jumătate sunt femei. Se pare că Ashley Madison a creat profiluri false de femei tinere pentru a-i atrage pe bărbați. Un caz ciudat s-a înregistrat în Brazilia: un fost angajat a dat în judecată compania și a cerut daune după ce s-a rănit la încheietura mâinii în timp ce a realizat „1.000 de conturi false” pentru Ashley Madison. Judecătorii nu au deschis însă un proces. Unii utilizatori au susținut, de asemenea, că au „discutat” cu „femei” care s-au dovedit a fi niște conturi false.
Pe de altă parte, chiar dacă unele profiluri de femei au fost false, bărbații au fost nevoiți să își cumpere credite pentru a discuta cu ele și, la un moment dat, discuția li s-a părut ciudată. Dincolo de aceste aspecte, se pare că Ashley Madison a ignorat confidențialitatea datelor și le-a cerut utilizatorilor câte 19 dolari pentru a le șterge informațiile personale.
Chiar dacă au plătit suma respectivă, utilizatorii au căzut în plasa hackerilor. Potrivit Trustify, în primă fază, aceștia au furat două baze de date: una cu adresele de email și a doua cu informațiile legate de tranzacțiile online cu bani.
A fost site-ul Ashley Madison neglijent cu informațiile utilizatorilor? Posibil. Dar nu a încercat neapărat să-i păcălească. „Ce înseamnă ștergerea informațiilor? E o întrebare foarte interesantă, mai ales în era volumului uriaș de date”, a declarat Dalia Topelson Ritvo, director în cadrul departamentului de legislație cibernetică din cadrul Harvard Law School.