Studiul citat de upi.com este al doilea într-o lună care pune la îndoială eficiența suplimentelor omega-3, ca parte a tratamentelor medicale. Suplimentele reprezintă o versiune concentrată a uleiurilor de pește – care se regăsesc în mod natural în pește și algele marine.
„Contrar credinței populare, nu am sesizat un beneficiu al suplimentelor omega-3, care să combată declinul cognitiv”, a declarat Dr. Emily Chew, director-adjunct al Diviziei de Aplicații Clinice și Epidemiologie din cadrul NIH (National Eye Institute).
Cercetătorii au analizat peste 4.000 de pacienți între 2006 și 2012, ca parte a unui studiu denumit Age-Related Eye Disease Study 2. Vârsta medie a acestor persoane a fost de 72 de ani și 58% au fost femei.
Dincolo de examenele oftalmologice, aceștia au participat la teste cognitive, la fiecare doi ani. Testele împărțite în opt etape au fost realizate astfel încât să măsoare imediat nivelul de memorie, atenție și viteza de procesare a informațiilor.
Participanții au fost împărțiți în 4 grupuri: unul a primit omega-3, altul luteină și zeaxantină, care se regăsesc în legumele verzi. Un al treilea grup a primit atât omega-3, cât și luteină și zeaxantină. În fine, ultimul grup a fost „tratat” cu un placebo.
De-a lungul desfășurării studiului, publicat de Journal of the American Medical Association, toți participanții au experimentat un nivel de declin cognitiv. Cercetătorii au descoperit că suplimentele nu au făcut diferența.
Acest studiu NIH survine după un altul, realizat de University of Pennsylvania, care nu a găsit dovezi ce să susțină beneficiile suplimentelor pe bază de ulei de pește.
Cercetătorii au sugerat că motivul ineficienței ar avea legătură cu diferențele moleculare între uleiurile de pește din pește și cele concentrate în suplimentele de la farmacie.