Biroul Executiv al Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”, reunit miercuri în ședință extraordinară, a hotărât, în spirit de solidaritate cu salariații ROMATSA, să demareze procedurile de susținere prin acțiuni de protest, se arată într-un comunicat al alianței sindicale.
Reprezentanții „Sed Lex” spun că au scopuri comune cu angajații ROMATSA în „depolitizare și profesionalizare instituțională” și în „încercarea de a limita intimidarea și încălcarea drepturilor sindicale de către cei care conduc companii private, instituții publice etc.”.
El a precizat că este vorba despre mobilizarea a 400 de sindicate.
„În funcție de cât de rapid vom reuși să parcurgem pașii legali, la nivel național, în toate instituțiile și companiile în care Alianța «Sed Lex» are sindicate, sperăm ca aproximativ 85.000 de salariați ai sistemului bugetar să participe la această acțiune”, se mai spune în comunicatul alianței.
Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” are în componență mai multe organizații sindicale din toate segmentele de activitate din domeniul bugetar, respectiv federațiile naționale ale sindicatelor din Finanțe, Administrația Locală, Muncii și Protecției Sociale, Statisticienilor din România, Polițiștilor „Sed Lex” și din Mediu.
Alianța reprezintă un număr de 185.000 de angajați.
Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunțat luni că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluționate, ei susținând că problemele lor sunt „de viață și de moarte” și privesc siguranța călătorilor.
Luni, sindicaliștii de la ROMATSA au discutat cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache.
La ieșirea din sediul Ministerului Transporturilor, Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliștilor din Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), a spus că nu mai există altă soluție decât să ceară sprijinul societății civile, pentru că se luptă cu „un sistem bolnăvicios”.
„Este imposibil și nu mai avem încredere să putem să mai negociem, reiterând inclusiv faptul că toate înțelegerile pe care le-am avut cu domnul ministru aici de față, cu directorul celălalt general Cârnu (Fănică Cârnu, directorul general adjunct al ROMATSA, n.r.), nu s-a ținut cont de el, în această măsură nu avem niciun fel de posibilitate sau de încredere, de față cu domnul ministru, domnul Stanciu (Aurel Stanciu, directorul ROMATSA, n.r.) afirmând «Da’ ce am fost eu aici? Nu am făcut eu acest lucru»”.
Angajații ROMATSA îl acuzau pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliștii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor.
Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, declara la rândul său că sindicatele au avut o poziție inflexibilă privind solicitările angajaților și că unele dintre acestea „exced prevederile legale”.
Aurel Stanciu a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta și publicată marți în Monitorul Oficial.