Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății.
„Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a prezenta explicit condițiile medicale necesare înscrierii copiilor în unitățile de învățământ, la începutul anului școlar. Începând din anul școlar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev are sau nu are semne și simptome sugestive de boală transmisibilă”, a declarat agenției MEDIAFAX, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Potrivit proiectului Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, documentele medicale necesare la înscrierea / frecventarea fiecărui an de învătământ / terminarea unui ciclu de învățământ sunt: adeverință medicală și aviz epidemiologic.
Adeverința medicală cuprinde date privind suferințe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învățare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverință informații privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, și ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.
Totodată elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală și presiunea arterială (pentru copii peste trei ani).
Documentele medicale se eliberează de medicul de familie sau de medicul colectivității de la care provine copilul.
Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învățământ al preșcolarilor și elevilor vor fi depuse la sediul unităților de învățământ până la data de 1 octombrie 2015.
În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultură, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.
El arăta că dintr-un vechi obicei, care datează de mulți ani în urmă, multe unități de învățământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice, însă ele nu sunt obligatorii pentru înscriere.