Templul vechi de 2.000 de ani făcea parte din vestigiile orașului antic Palmira, situat în centrul Siriei și ocupat de gruparea Stat Islamic în mai.
Un locuitor din Palmira, Nasser al-Thaer, a declarat că militanții SI au declanșat o explozie de amploare duminică după-amiază. „Este distrugere totală. Cărămizi și coloane sunt la pământ”, a afirmat el, precizând că doar zidul exterior din jurul templului a mai rămas.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizație cu sediul în Marea Britanie care are o rețea de activiști în Siria, a afirmat la rândul său că templul a fost avariat.
Informația privind noile distrugeri provocate la Palmira a apărut la numai câteva zile după ce gruparea Stat Islamic a difuzat imagini de propagandă care prezentau militanții săi în timp ce aruncau în aer un alt templu din orașul antic, Baal Shamin, vechi de 2.000 de ani.
Agenția culturală a ONU, UNESCO, care a inclus Palmira în patrimoniul mondial, a calificat distrugerea templului Baal Shamin drept crimă de război.
Militanți SI l-au decapitat în urmă cu o săptămână pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichități din Palmira, după ce l-au ținut încarcerat și l-au interogat timp de peste o lună de zile.
Gruparea Stat Islamic, care a impus o interpretare violentă a legii islamice în teritoriile pe care le-a ocupat în Siria și Irak, a afirmat că astfel de vestigii promovează idolatria. Statul Islamic a distrus deja mai multe situri din Irak și este suspectată că vinde antichitățile furate.