Prima pagină » Știri » Fostul director adjunct al APIA, condamnat definitiv la șapte ani și șase luni de închisoare

Fostul director adjunct al APIA, condamnat definitiv la șapte ani și șase luni de închisoare

Fostul director adjunct al APIA, condamnat definitiv la șapte ani și șase luni de închisoare
Fostul director adjunct al APIA, condamnat definitiv la șapte ani și șase luni de închisoare

Curtea de Apel București a respins ca nefondat apelul formulat de Aurel Pană împotriva sentinței Tribunalului București, din 30 decembrie 2014.

Decizia dată, luni, de instanță este definitivă.

Fostul director general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Aurel Pană a fost condamnat, pe 30 decembrie 2014, de Tribunalul București, la șapte ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

Magistrații Tribunalului București au dedus din cei șapte ani și șase luni perioada reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu, de la 14 august 2013 la 17 mai 2014.

Aurel Pană și Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, acuzați de fapte de corupție, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în 8 noiembrie 2013. Tribunalul București a decis, însă, judecarea celor doi în dosare separate.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Pană, pentru săvârșirea infracțiunilor luare de mită și trafic de influență, și a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada mai – august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct la APIA și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu Mugur Voinea, în baza unei înțelegeri prealabile, a pretins de la denunțător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunțător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) și externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-și îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziție pentru ulei organizată de APIA.

În schimb, inculpații urmau să-și exercite influența asupra celorlalți membri ai comisiei de licitație astfel încât ofertele formulate de către societatea denunțătorului să fie declarate câștigătoare și pentru a asigura societății susținere în ceea ce privește derularea contractelor (plăți în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

Totodată, Pană a cerut, în 8 aprilie 2013, de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 1.000.000 euro și subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul favorizării câștigării licitației și pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de licitație.

În aceeași perioadă, Mugur Voinea a obținut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunțătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei și i-a înlesnit lui Aurel Pană semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunțătorului, mai arată sursa citată.

 

Citește și