Întrebat de jurnaliști de ce nu a votat joi în plenul Parlamentului proiectul Codului Fiscal, premierul Victor Ponta a răspuns că l-a votat în iunie.
” Eu am votat Codul Fiscal. În iunie. Acela e Codul Fiscal”, a declarat joi șeful Guvernului. La sfârșitul lunii august premierul spunea că a pus pe masa Parlamentului un „Cod Fiscal foarte bun”.
Lista deputaților care au votat pe 24 iunie prima variantă a Codului Fiscal.
Proiectul noului Cod fiscal a trecut de Parlament, urmând să fie transmis președintelui spre promulgare, Camera Deputaților, forul legislativ decizional, aprobând joi legea cu 279 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 5 abțineri.
Gândul a scris că românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la două ori mai mari pentru locuințe, potrivit noului Cod Fiscal. Administrațiile financiare vor putea aplica cote de impozitare între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale, față de 0,1% în prezent. Codul Fiscal aduce vești proaste și pentru persoane cu profesii independente care vor plăti mai mult la stat. Noul Cod Fiscal le aduce acestora o majorare cu 10,5% a contribuției individuale la pensii, care nu poate depăși 5 salarii medii pe economie. Astfel, vor fi dezavantați cei ce câștigă în medie până la 2.500 euro/lună și vor fi avantajați cei cu bani mai mulți,
Noul Cod îi avantajează pe cei care dețin mai multe case și pe cei cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați. Proiectul Codului Fiscal votat de Parlament urmează să fie trimis pentru promulgare în următoarele zile.
Camera Deputaților a adoptat joi, în cursul dimineții, pe articole, reexaminarea Codului fiscal, neînregistrându-se nicio modificare față de raportul Comisiei de buget, potrivit Mediafax.
Premierul Victor Ponta a ajuns joi în plen după exprimarea votului la Codul fiscal.
În plen au luat cuvântul liderii PNL și PSD, Alina Gorghiu, respectiv Liviu Dragnea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorvici, din partea Guvernului, precum și Florentin Gust, din partea PSRO, care a anunțat că deputații acestui partid au votat împotriva proiectului. De asemenea, la ședința plenului a fost prezentă și Elena Udrea.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 și de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcții începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepția construcțiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanți de la 1 ianuarie 2017.