Distincția a fost oferită de președinte pentru realizările științifice ale lui Stefan Hell, dar și pentru promovarea imaginii României.
Klaus Iohannis a spus că îi face „deosebită plăcere” să înmâneze această decorație.
La rândul său, Stefan Hell s-a arătat onorat de invitația președintelui Iohannis și de distincția acordată.
„Doresc să vă mulțumesc pentru deosebita onoare pe care mi-o faceți. (…) Să primesc astfel de onoruri după mulți ani de muncă este o mare plăcere, dar să primesc această decorație din partea țării în care m-am născut, direct din mâinile președintelui, este ceva foarte special, care mă mișcă profund”, a spus laureatul premiului Nobel.
Acesta a amintit de originile sale românești și de influența pe care a avut-o educația primită în România asupra parcursului său profesional și științific. Stefan Hell a menționat că le-a povestit jurnaliștilor străini, înainte de decernarea premiului Nobel, că „istoria sa personală” din România a avut un cuvânt de spus în dezvoltarea sa. „Le-am răspuns în mod spontan că, făcând abstracție de trecutul meu, ar fi imposibil să fiu înțeles ca om sau să aibă sens deciziile pe care le-am luat”, a spus acesta.
„Când am plecat din România în 1978, la vârsta de 15 ani, tocmai câștigasem un concurs de fizică pentru elevi la liceul Nikolas Lenau, din Timișoara. Când am ajuns în Germania, mi-am dat seama că educația mea în științele naturii și matematică era foarte bună, la nivelul elevilor germani mai mari cu un an”, a mai povestit Stefan Hell.
În încheiere, cercetătorul i-a mulțumit din nou președintelui pentru distincție, subliniind că aceasta este cu atât mai importantă cu cât vine și de la un șef de stat „fluent în germană”. „Cu siguranță nu mi-aș fi putut imagina la vârsta de 15 ani că într-o bună zi voi sta în fața unui președinte al României liber ales, fluent în germană, și că voi primi o asemenea înaltă decorație”, a conchis Stefan Hell.
Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, este membru de onoare al Academiei Române și a participat, vineri, la București, la cea de-a 11-a ediție a Conferinței Internaționale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO, un eveniment științific care se desfășoară la sediul Academiei.
Stefan Hell a fost recompensat cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, alături de alți doi cercetători, Eric Betzig și William E. Moerner. Aceștia au primit prestigioasa distincție pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție”, potrivit comitetului Nobel. De asemenea, Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.
Tot vineri, Stefan Hell va fi decorat, în numele Regelui Mihai I, de Principesa Moștenitoare Margareta, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura, de la ora 19.00, la Palatul Elisabeta din București.