Porumboiu acuză „grave abuzuri” din partea Agenției de Plăți și Ministerului Agriculturii. „Nu pot crede că două hotărâri ale Inaltei Curți de Casație și Justitie pot să nu fie respectate”

Porumboiu acuză grave abuzuri din partea Agenției de Plăți și Ministerului Agriculturii. Nu pot crede că două hotărâri ale Inaltei Curți de Casație și Justitie pot să nu fie respectate
Publicat: 08/09/2015, 08:54
Actualizat: 05/07/2016, 23:03

Adrian Porumboiu precizează în scrisoarea adresată șefului Guvernului că se judecă cu APIA pentru o amendă record de circa 12 milioane de euro, iar cu Ministerul Agriculturii se judecă din anul 2008, „timp în care a trebuit și trebuie să achităm salarii, obligații catre stat, creditori, furnizori”.

Porumboiu, care este unul dintre latifundiarii României și printre investitorii importanți din fotbalul românesc, acuză APIA și Ministerul Agriculturii de acțiuni de o gravitate care „întrece orice măsură » împotriva societăților sale, Comcereal Vaslui și Agrocomplex Bârlad.

Omul de afaceri declara în luna mai că, în mod abuziv, APIA Vaslui i-a aplicat o amendă record de 12 milioane de euro pentru că nu a înregistrat într-un registru național moartea a 200 de viței. Porumboiu dă vina pe „o eroare umană” din partea unor angajați ai săi, iar funcționarii Ministerului Agriculturii spun că s-au încălcat repetat și intenționat normele de acordare a subvențiilor.

„Concret, la data de 01.04.2015 v-am înaintat un memoriu înregistrat cu numărul 3857 / 01.04.2015, prin care vă solicitam sprijinul pentru restabilirea situației legale privind tratarea unui caz de neconformitate, identificat la nivelul Comcereal SA Vaslui – ferma de vaci de lapte Târzii în urma căreia am fost sancționați în mod incredibil cu suma de 12 milioane de euro. Este un caz unic în Uniunea Europeana iar abuzul este unul pe măsură. APIA Vaslui (de fapt APIA central sub directa « îndrumare » a ministrului Daniel Constantin) a calificat in mod neintemeiat drept neregula « repetitiva și intentionată » o eroare umană privind « Identificarea sș Inregistrarea Animalelor in baza de date naționala SNIA”, se arată în scrisoarea semnată de Porumboiu.

„Rog să rețineți, asa cum v-am explicat și în memoriul inaintat, că prin respectiva eroare umană, nu s-a încercat fraudarea și nu s-a fraudat nici măcar un singur leu din fondul național sau un singur euro din fondurile europene”, scrie Porumboiu.

Omul de afaceri arată că memoriul pe care i l-a trimis premierului în luna aprilie și în care îi solicita sprijinul „pentru restabilirea situației legale”, a fost direcționat către APIA.

Pe de altă parte, Porumboiu spune că se judecă din 2008 cu Ministerul Agriculturii pentru a obține despăgubiri acordate în cazul unor calamități naturale și susține că există o sentință definitivă a instanței care nu este pusă în aplicare de instituțiile statului.

În anul agricol 2008 – 2009 Agrocomplex Bârlad a înaintat documentația legală pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamitate naturală. Porumboiu spune că ministerul „a blocat pur și simplu” procedura stabilită de lege, așa că Porumboiu a acționat ministerul în judecată.

„Prin sentinta civilă nr. 1249 din 21.02.2011, promovată de Curtea de Apel București – sectia a VIII-a Contencios administrativ si fiscal, ramasa definitiva si irevocabila prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Contencios administrativ si fiscal nr. 2862 / 07.06.2012, s-a admis în parte cererea noastră de chemare în judecată”, arată omul de afaceri.

„Nu pot crede că două hotărâri ale Inaltei Curti de Casatie și Justitie pot să nu fie respectate de Guvern și de Ministerul Agriculturii. Dacă nici hotărârile judecătorești definitive și irevocabile nu se respectă, chiar orice comentariu este de prisos”, arată el.

„Din data de 7.06.2012, când Înalta Curte de Casație și Justiție a promovat hotărârea nr. 2862, am asistat doar la amânari și tergiversări. Într-un final, prin Decizia civila nr. 2630 / 24.06.2015, Inalta Curte de Casație și Justitie a respins recursurile declarate de Guvernul Romaniei și Ministerul Agriculturii.După rămânerea definitivă a sentintei civile nr. 3928 din 10.12.2013, am solicitat Guvernului României să pună în executare această hotarare, lucru care nu s-a întâmplat », atrage atenția Porumboiu.

Latifundiarul încheie arătând că grupul de firme din care fac parte și cele doua societăți a plătit la stat taxe și impozite de peste 380 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×