Francisc a promulgat o nouă lege, prin care episcopii de pretutindeni pot determina elementul fundamental ce poate duce la desfacerea unei căsătorii. Catolicii trebuie să obțină această anulare bisericească, dacă vor să se recăsătorească în biserică.
Procesul a fost însă criticat pentru costurile pe care le implică. Mulți catolici nu au acces la procedură, mai ales cei din țările sărace, unde eparhiile nu dispun de tribunale maritale.
În documentul oficial, Papa Francisc a insistat că, pentru catolicism, căsătoria reprezintă o uniune indisolubilă și noile reglementări nu au menirea să compromită „celula societății”, familia. Reforma are ca scop simplificare procesului prin care credincioșii își pot găsi dreptatea.
Obiectivul reformei, a declarat Papa Francisc, este „salvarea sufletelor”. Cea mai mare reformă vizează o procedură rapidă, executată de episcop și poate fi folosită de ambii soți, care solicită o anulare sau nu se opun anulării. Procedura este folositoare, mai ales când alte dovezi arată că o eventuală investigație costisitoare ar fi inutilă.
Procesul poate fi finalizat în 45 de zile. O altă reformă ține de eliminarea recursului automat, după luarea primei decizii. Recursurile sunt posibile, dar nu mai sunt automate – o simplificare pe care SUA o folosesc de ani de zile.
Reforma permite unui episcop local, în locurile în care nu există un tribunal cu trei judecători, să fie unic judecător sau să delege un preot cu doi asistenți, care să se ocupe de caz.
Fără reziliere, catolicii divorțați care se recăsătoresc în afara bisericii sunt considerați adulteri, care trăiesc în păcat și nu au voie să participe la Comuniune.
Papa Francisc a declarat în trecut că jumătate din căsătoriile oficiate sunt invalide, deoarece oamenii se implică în ele fără să realizeze că instituția căsătoriei este un angajament pe viață. Normele atașate noii legi precizează că „lipsa credinței și încrederii” poate fi o cauză de anulare a unei căsătorii, scrie huffingtonpost.com.