Întrebat dacă nu se teme că va fi înjurat pe stradă de cetățenii nemulțumiți de proiectul de lege pe care îl susține, Petre Daea a făcut trimitere la ordonanța privind creșterea salariilor demnitarilor, afirmând că „munca de conducere este grea, iar această chestiune trebuie să fie respectată prin acest mod de remunerare”.
„Noi nu avem 100 de președinți sau 100 de premieri sau 100 de președinți de cameră, fie la Senat, fie la Camera Deputaților. Avem unul singur. Că această funcție este ocupată astăzi, vremelnic, de domnul președinte Iohannis sau de domnul prim-ministru Ponta sau de cei doi președinți este o altă chestiune, dar actul de conducere este greu, munca de conducere este grea, iar această chestiune trebuie să fie respectată prin acest mod de remunerare. Iar eu zic că salariul președintelui, față de răspunderea pe care o are, e mic”, a declarat Petre Daea.
Deputatul PSD a mai ținut să precizeze că „o țară care nu își poate plăti înalții demnitari și nici nu poate lua o decizie în această direcție nu este o țară condusă”, subilniind că ‘populismul nu poate conduce această țară”.
Comisia pentru statut a modificat marți doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui, stabilind că aceștia vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas același.
Președintele comisiei de statut Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD, a făcut această precizare, arătând că modificările au fost făcute de membrii comisiei în unanimitate.
„Comisia a discutat toate elementele pe care le conține cererea de reexaminare a președintelui, o bună parte dintre ele au fost adoptate ca fiind necesare. Acest raport a fost votat în unanimitate”, a spus Duvăz.
Duvăz a precizat, însă, că prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari a rămas cel inițial de 0,55% din indemnizația de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputații și senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.
O modificare făcută de comisia de statut, la soliciarea președintelui, se referă la faptul că pensia specială nu poate fi încasată de deputați și senatori în paralel cu indemnizația de parlamentar.
Membrii comisiei au mai stabilit că parlamentarii care au fost condamnați pentru fapte de corupție săvârșite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, a mai spus Duvăz, adăugând că cei condamnați pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece este vorba de o situaie administrativă și nu de corupție.