„Există un plan privind creșterea capacității de intervenție, de urgență, în București, atât la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cât și la SMURD. Aici la Spitalul Universitar de Urgență București avem primul echipaj care va funcționa permanent cu plecare de la o altă unitate de primiri urgențe decât cea din Floreasca. Coordonarea este unitară și rămâne la Floreasca, dar începem să amplasăm puncte care sunt deservite de alți colegi din UPU decât cei din Floreasca”, a explicat Raed Arafat.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), începând de joi cazurile critice din zona Spitalului Universitar de Urgență București vor fi preluate de medicii din UPU a acestei unități sanitare, care au la dispoziție o mașină de terapie intensivă mobilă.
„De acum pentru cazurile critice va pleca de aici, de la Spitalul Universitar de Urgență București, mașina de terapie intensivă mobilă pentru zonele mai apropiate. Este un punct care va deservi zonele de lângă spital, echipajele vor merge fie pe intervenție primară, adică primii sosiți la caz, fie vor merge în sprijinul acelor echipaje, cum ar fi cele de prim-ajutor cu asistent de la serviciile de ambulață, dar chiar și în sprijinul paramedicilor, care intervin la urgențe cu motociclete. Mașina are pe ea echipament de terapie intensisvă complet, este la standarde europene și vine în completarea echipajelor SMURD pe care le avem”, a precizat Raed Arafat.
Secretarul de stat a mai arătat că la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov s-a înregistrat o creștere de personal cu 100 de posturi, care urmează să fie ocupate până la sfârșitul anului. De asemenea, Arafat a menționat că deschiderea acestui centru UPU SMURD va crește rapiditatea intervenției la cazurile critice, care poate fi asigurată prin mașina de terapie intensivă.
Totodată, secretarul de stat a explicat care sunt termenele legale pentru ajungerea la cazurile grave.
„Vorbim de opt minute în 90% din cazuri pentru echipajele de prim-ajutor și 15 minute pentru echipajele de terapie intensivă. La acestea, se dă peste tot în lume, un procent pentru că întotdeauna există câteva cazuri, mici, este adevărat, în care nu poate fi respectat timpul și acesta se prelungește”, a mai spus Raed Arafat.
Autoritățile intenționeză să deschidă alte două puncte UPU SMURD cu echipaj de terapie intensivă la spitalele Elias și „Bagdasar Arseni”.
„Intenționăm să deschidem alte puncte cu echipaj de terapie intensivă la Elias și Bagdasar Arseni, atunci când vom avea suficient personal instruit, pentru că activitatea cu personal de la SUUB a început cu mai mult timp în urmă. Personalul UPU trebuie instruit, ei trec printr-un proces de instruire prespital”, a declarat doctorul Bogdan Oprișa, coordonatorul SMURD București.
Medicul mai precizat că este nevoie ca în București să existe un număr mai mare de echipaje de terapie intensivă sau echipaje de urgență C1 ale Serviciului de Ambulanță, pentru cazurile grave.
„Era nevoie de încă un punct, iar cel de la spitalul Universitar modifică semnificativ activitatea în prespital. Diferența este de la SUUB se va putea pleca acum cu mașinile de terapie intensivă la cazurile grave, până acum se putea pleca numai de la Spitalul Floreasca”, a mai spus Opriță.