Ipoteză surprinzătoare: boala Alzheimer ar putea fi transmisibilă

Ipoteză surprinzătoare: boala Alzheimer ar putea fi transmisibilă
Publicat: 11/09/2015, 14:23

Depozitele de proteine amiloide din creier, unul dintre cele două semne ale bolii Alzheimer, au fost găsite în mod curios la autopsia unor persoane relativ tinere care au murit de maladia Creutzfeldt-Jakob după ce fuseseră contaminate în urma unui tratament făcut mai de demult cu hormoni de creștere.

Într-un studiu publicat miercuri în revista ‘Nature’, profesorul Collinge formulează ipoteza unei duble infecții la aceste persoane pe baza prelevărilor din glanda hipofiză de la cadavre. Aceste injecții au fost la un moment dat purtătoare de ‘prioni’, proteine cerebrale, care, într-o formă modificată, pot cauza o infecție a creierului, și de proteine amiloide care ar fi condus la depozitele din creier, indicator pentru maladia Alzheimer.

În lumina acestei cercetări, ar putea fi considerată Alzheimer o boala potențial transmisibilă ? întreabă AFP. Potrivit specialistului Luc Buée (Inserm/Universitatea din Lille), aceasta lucrare nu oferă dovezi asupra transmisibilității Alzheimer, ci doar emite ipoteza. „Collinge a formulat o ipoteză: prelevările de glandă hipofiză au provenit de la cadavrele unor unor bolnavi de Alzheimer și au conținut nu doar ‘prioni’, ci și proteine amiloide patologice. Este doar o ipoteză, nu are nici o dovada”, a explicat Luc Buée.

Mai mult decât atât, în cazul în care această ipoteză se dovedește corectă, nu există nicio dovadă că acești oameni au dezvoltat cu adevărat maladia Alzheimer, afirmă cercetătorul. Ei au murit prematur de maladia Creutzfeldt-Jakob și s-a descoperit la autopsie că prezintă unul dintre cele două semne ale maladiei Alzheimer (celălalt semn, acumularea de proteine ‘Tau’, nu a fost găsit).

„Acest articol nu demonstrează că aceste persoane ar fi dezvoltat boala Alzheimer, dacă ar fi trăit suficient de mult”, este de părere și cercetătorul britanic prof. David Allsop de la Lancaster University.

Totuși, în cazul în care ipoteza lui Collinge și caracterul transmisibil al maladiei Alzheimer se confirmă, care ar fi riscurile? insistă AFP. „Acest articol nu consideră Alzheimer o boală infecțioasă, capabilă să atace pe toată lumea, tineri sau vârstnici”, a răspuns profesorul Roger Morris (Kings College din Londra).

„Este ca și cum ai face o vizită la o casă de bătrâni, la bunica ce suferă de boala Alzheimer și ți-e teamă că ai putea să te contagiezi. Ai îmbrățișat-o, dar nu ai intrat în contact cu creierul, sau cu sângele ei. Nu există nici un risc de contaminare”, este de părere și Luc Buée.

„Oamenii din prima linie, care au disecat creierul cadavrelor care au murit de Alzheimer, nu dezvoltă această boală. Deci, transmisibilitatea care, în mod teoretic, în conformitate cu ipoteza lui Collinge poate exista, trebuie să fie foarte, foarte, foarte, foarte scăzută. Nu trebuie să cădem într-o fobie comparabilă cu cea cunoscută în legătură cu virusul Ebola”, a adăugat el.

Ar trebui oare consolidate procedurile de dezinfecție pentru intervenții chirurgicale și măsurile de precauție luate pentru proceduri medicale de risc ? „Nu există nici o dovadă că boala Alzheimer poate fi transmisă de la o persoană la alta, sau prin utilizarea de instrumente chirurgicale contaminate”, susține profesorul Allsop de la Lancaster University.

În plus, procedurile pentru dezinfectarea instrumentelor din spitale împotriva riscului de proteine de tip prionic sau de amiloide sunt „bine cunoscute”, a precizat Luc Buée.

„Am stabilit proceduri în laboratoare (care fac cercetări asupra acestor proteine, n.ed.), însă nimic excepțional, cu perechi duble de mănuși și cu mască de chirurg. Este cunoscut faptul că formaldehida nu elimină aceste proteine, folosim prin urmare alți detergenți și alte metode de sterilizare a instrumentelor”, a conchis cercetătorul citat de Agerpres.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?