Președintele Klaus Iohannis, aflat la deschiderea noului an școlar de la Colegiul Economic”Ion Ghica”, din Târgoviște, alături de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a afirmat, în discursul rostit în fața a sute de elevi, că nu cantitatea contează în ceea ce învață elevii la școală, ci capacitatea de a se asigura un fundament de valori, de a se pregăti drumul în viață al celor care ies de pe băncile școlilor.
„Ce opțiuni au elevii și cum promovăm performața și meritocrația? Asta nu se măsoară doar prin note, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-și descopere aptitudinile și apoi să aibă șansa reală de a face ce știe. Orice elev trebuie să aibă obțiuni de parcurs. Ideea că trebuie să fim buni la toate este depășită și neproductivă în lumea de azi. Centrarea ecuației pe elev nu este un slogan care sună bine și pe care, din când în când, politicienii își aduc aminte să-l folosească, ci trebuie să fie un principiu care să conducă la decizii”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului a mai spus că un element important al educației este corelarea ei cu piața muncii și cu realitățile și nevoile din societate.
„O educație performantă nu produce șomeri, ci absolvenți cu perspective de carieră, care sunt competitivi și așteptați pe piața muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esențial și trebuie încurajat. Aștept de la decidenții politici să se aplece cu mai multă atenție asupra acestor teme majore. Eu pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor”, a mai spus Iohannis.
Președintele a subliniat rolul învățământului profesional și tehnic și al mediului privat, precum și colaborarea comunitară.
„Conectarea la aceste lucruri face diferența dintre o diplomă formală și un viitor de succes. Școala și mediul economic trebuie să-și găsească încrederea reciprocă”, a conchis Klaus Iohannis.