Cameron, care se află la prima sa vizită în Liban în calitate de premier, s-a întâlnit cu membrii unei familii din tabăra din Valea Bekaa. Aceștia urmează să fie aduși în Marea Britanie.
„Am vrut să vin aici, pentru ca să văd și să aud eu însumi poveștile refugiaților”, a declarat el.
Marea Britanie urmează să primească până la 20.000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani, a anunțat Cameron anterior, luna aceasta.
El l-a desemnat pe Richard Harrington în funcția de ministru pentru refugiați sirieni, pentru a se asigura că cei care vor sosi în țară vor fi întâmpinați „călduros”.
„Vreau să mă concentrez asupra modului în care să-i ajutăm pe refugiații sirieni aici, în Liban, în Iordania, asupra modului cum ne vom asigura că-i descurajăm pe oameni să facă această călătorie primejdioasă în Europa. În schimb, luăm oameni din aceste tabere și îi primim în Regatul Unit, în țara noastră”, a declarat premierul.
„Ne asigurăm că există case în care să fie primiți, școli pentru copiii lor, o primire călduroasă în Marea britanie”, a adăugat Cameron.
Libanul urmează să primească 29 de milioane de lire sterline (peste 39,5 milioane de euro) din ajutoarele suplimentare în valoare de 100 de milioane de lire sterline (peste 136,2 milioane de euro) promise anterior, luna aceasta, de către Londra țărilor vecine Siriei.
Aceste fonduri urmează să fie utilizate pentru acordarea unor ajutoare alimentare miilor de refugiați, dar și pentru livrarea de apă potabilă, pături, plite, plăpumi, consiliere de susținere și construirea unor locuri de joacă pentru copii.
Libanul găzduiește 1,1 milioane de refugiați sirieni, adică mai mult de un sfert din populația libaneză.
Potrivit BBC, Cameron a fost „afectat” de acuzații potrivit cărora Marea Britanie nu face suficient pentru a ajuta Europa în eforturile sale de a face față crizei refugiaților. Acesta este motivul pentru care premierul britanic a efectuat această vizită în Liban, în dorința de a sublinia că Londra susține refugiații în regiune.
Vizita premierului britanic a avut loc înaintea reuniunii miniștrilor de Interne ai statelor membre UE de luni după-amiaza, la Bruxelles, în cursul căreia aceștia urmează să discute discute despre situația miilor de refugiați care sosesc pe teritoriul european din Siria, Irak și Afganistan.
Principalul subiect al reuniunii este repartizarea a 160.000 de solicitanți de azil între 23 de state membre ale Uniunii Europene prin intermediul unui sistem de cote obligatorii și permanente.