Prima pagină » Știri externe » Turcia ar putea primi un miliard de euro de la Comisia Europeană pentru gestionarea crizei refugiaților

Turcia ar putea primi un miliard de euro de la Comisia Europeană pentru gestionarea crizei refugiaților

Turcia ar putea primi un miliard de euro de la Comisia Europeană pentru gestionarea crizei refugiaților
Turcia ar putea primi un miliard de euro de la Comisia Europeană pentru gestionarea crizei refugiaților

„Turcia este o țară cheie pentru soluționarea crizei refugiaților”, a recunoscut la o conferință de presă comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, austriacul Johannes Hahn. Drept urmare, executivul comunitar este dispus să strângă un miliard de euro din fondurile deja prevăzute pentru Turcia și care să fie direcționate în special către îmbunătățirea infrastructurilor și integrarea refugiaților, a menționat comisarul european.

El a precizat că Turcia primește anual circa 600 de milioane de euro ca fonduri de preaderare la UE, din care numai aproximativ 100 de milioane sunt destinate gestionării problemelor legate de refugiați.

Totuși, comisarul Hahn a adăugat că acordarea fondurilor propuse joi trebuie să aibă drept contrapartidă din partea autorităților de la Ankara îmbunătățirea procesului de identificare și înregistrare a refugiaților care sosesc în Turcia, precum și a procesului de readmisie și repatriere, dar și a luptei împotriva rețelelor de traficanți. „Am încredere că vom reuși să construim un pachet care să reflecte interesele noastre comune și dorința de a stabiliza situația”, a indicat oficialul comunitar.

În plus, comisarul Hahn a anunțat că propuneri de ajutor financiar pentru gestionarea crizei refugiaților vor fi transmise de asemenea Iordaniei și Libanului, care găzduiesc și ele numeroși refugiați sirieni.

„Suntem dispuși să redirecționăm o parte semnificativă a fondurilor alocate politicii de vecinătate pentru a sprijini aceste țări și să exercităm presiuni asupra celor care nu contribuie” la soluționarea crizei refugiaților, a continuat el, în cazul celor din urmă făcând referire la SUA și Canada. „Criza refugiaților este una internațională, nu doar europeană”, a punctat comisarul european.

El a adresat și un apel statelor membre ale UE să contribuie toate la fondul fiduciar pentru Siria, întrucât până în prezent numai două din cele 28 de state au făcut acest lucru.

Citește și