Grecii trebuie să decidă dacă îi vor oferi din nou puterea fostului premier Alexis Tsipras, dacă vor lăsa economia țării în mâinile liderului conservator Evangelos Meimarakis sau vor alege unul dintre numeroasele partide mici a căror putere crește constant.
Potrivit ultimelor sondaje, grecii și-au pierdut încrederea în promisiunile antiausteritate, dar nu sunt convinși nici de promisiunile conservatorilor privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
Două sondaje publicate săptămâna aceasta arată că partidul Syriza, al lui Tsipras, și Noua Democrație, condusă de Meimarakis, sunt aproape la egalitate, fiind creditate fiecare cu aproximativ 27 la sută din voturi. Un sondaj publicat joi arăta că Noua Democrație avea un ușor avans.
Devenind popular pentru promisiunile antiausteritate când a ajuns la putere în ianuarie, pe fondul nemulțumirilor față de condițiile impuse de creditorii internaționali Greciei, Tsipras părea cândva invincibil. Popularitatea sa a rămas intactă și în lunile de negocieri dure cu Bruxelles-ul pentru un al treilea acord de finanțare, când băncile elene au fost închise, dar situația s-a schimbat de când a demisionat.
Însă sondajele, care confirmă creșterea popularității formațiunii Noua Democrație în defavoarea Syriza, sugerează că niciun partid nu va câștiga majoritatea absolută, chiar și cu bonusul de 50 de mandate primit de formațiunea clasată pe primul loc.
În cadrul unei dezbateri televizate, Tsipras a exclus posibilitatea unei mari coaliții cu conservatorii, apreciind că ar fi „nenaturală”.
Partidul Unitatea Populară, format în august de circa 40 de parlamentari care au părăsit Syriza, și Grecii Independenți, foștii parteneri de coaliție ai lui Tsipras, sunt creditați cu mai puțin de 3% în sondaje, sub pragul necesar intrării în Parlament.
Meimarakis, care l-a acuzat pe Tsipras că i-a mințit pe alegători, a promis că va revigora economia și va spori colaborarea politică. Partidul său a sprijinit în ultimele luni Syriza, la voturile importante privind acordul de creditare, dar nu este sigur că va putea atrage suficienți parteneri de coaliție pentru a guverna.
La Bruxelles, analiștii afirmă însă că singura așteptare este ca oricine ar câștiga alegerile să se asigure că Grecia își îndeplinește angajamentele.
„Stabilitatea și profunzimea coaliției sunt cele mai importante aspecte, întrucât implementarea planului (convenit cu creditorii-n.r.) va necesita mai multe decizii dificile ale Guvernului”, a declarat Frederique Cerisier, analist la BNP Paribas.