Un astfel de acord ar face referire la atacuri asupra centralelor electrice, sistemelor bancare, rețelelor de telefonie mobilă și spitalelor, dar, cel puțin în versiunea inițială, nu ar proteja în fața celor mai multe dintre atacurile pentru care China a fost acuzată în SUA, inclusiv furtul de proprietate intelectuală și furtul datelor personale ale câtorva milioane de angajați guvernamentali, relatează New York Times în ediția online, preluat de Mediafax.
Negocierile s-au desfășurat de urgență în ultimele săptămâni, cu intenția de a anunța un acord joi, când președintele chinez, Xi Jinping, va sosi la Washington pentru o vizită de stat.
Președintele american, Barack Obama, a dat un indiciu despre aceste negocieri miercuri, când a declarat că numărul mare de atacuri cibernetice va fi „probabil unul dintre principalele subiecte” ale discuțiilor și că scopul său este să vadă dacă americanii și „chinezii sunt capabili să se strângă în jurul unui proces de negociere” care în final „să aducă multe alte țări alături”.
Un oficial de rang înalt din cadrul administrației americane, implicat în negocieri, a declarat însă că un anunț inițial al lui Obama și Xi ar putea să nu conțină „o mențiune specifică, detaliată” a interdicției de a ataca infrastructura critică. Mai degrabă ar putea fi vorba despre o însușire generică a codului de conduită adoptat recent de un grup de lucru al ONU.
Unul dintre principiile-cheie ale documentului ONU privind spațiul cibernetic este că niciun stat nu ar trebui să permită activități „care avariază intenționat infrastructura critică sau pune în pericol folosirea și funcționarea infrastructurii critice pentru oferirea de servicii publicului”.
Scopul negociatorilor americani este ca liderii chinezi să adopte principiile codului de conduită al ONU într-un acord bilateral cu Washingtonul.