Această problemă rară mai este cunoscută în Republica Dominicană și ca „machihembras”, care se traduce prin „mai întâi femeie, apoi bărbat”, transmite Telegraph.co.uk.
Când s-au născut, acești băieți arătau ca niște fetițe, fără penis și testicule. Abia la pubertate penisul începe să crească, iar testiculele încep să coboare.
Johnny, acum în vârstă de 20 de ani, era numit Felicita. Părinții au crezut că este fată și l-au îmbrăcat în rochii și fuste. Când era copil se juca cu alte fete, dar după vârsta de 7 ani a început să se schimbe. „Nu m-am mai simțit bine, nu am mai vrut să port fustă și nu mi-a mai plăcut să mă joc cu fetele. Tot ce voiam era să mă joc cu pistoale de jucărie și cu băieții”, își amintește tânărul.
Unul dintre primii oameni care au studiat această afecțiune a fost Dr. Julianne Imperato, un endocrinolog de la Universitatea Cornell. Ea a călătorit în anii ’70 în regiunea izolată din Republica Dominicană despre care au auzit că acolo fetele se transformă în băieți. În cele din urmă a dezlegat misterul și munca sa a dus la o descoperire medicală importantă.
În primele săptămâni de viață, embrionii umani nu au sex. Aceștia au în zona inghinală o proeminență numită tubercul. Dacă ești genetic programat să fii mascul, cromozomul Y determină gonadele să devină testicule. De asemenea, este trimis testosteron în tubercul unde este convertit într-un hormon numit dihydro-testosteron, iar în final tuberculul se dezvoltă ca penis.
Imperato a descoperit că din cauza deficienței unei substanțe, 5-α-reductase, „guevedoces”se nasc cu organul sexual nedezvoltat. Ei par fete la naștere, dar la pubertate, când cantitatea de testosteron din organism crește, băieților începe să le crească penisul.